IN DE SPO(®)TLIGHT

Hélène Hendriks, NSP sportjournalist 2018

Hélène Hendriks (38), werkzaam voor Veronica en FOX Sports, werd maandag verkozen tot NSP Sportjournalist van 2018. De uitverkiezing was een grote verrassing voor haar. ,,Ik ben er ingeluisd. Toen Robin van Persie mij naar het podium riep, dacht ik dat hij mij wilde terugpakken.”   

Niets vermoedend nam Hélène Hendriks kennis van haar opdracht, ook al omdat zij doorgaans geen interviews maakt voor Veronica Inside. ,,Ik vond het volstrekt normaal dat ze mij vroegen om Robin van Persie op deze avond te volgen. Het ging om een echt grote prijs voor Robin en daar wilde Veronica een eigen gezicht bij hebben om hem te interviewen. Het moest een rond verhaal worden, met vragen aan Robin vooraf én na afloop. Voordat hij gehuldigd werd, stonden we samen achter de schermen te wachten, waarbij ik hem in een grappige sfeer wat aan het plagen was.”

Ze volgde zelfs nauwelijks de ceremonie rond Van Persie toen haar uitverkiezing aan de orde was. ,,Ik was helemaal niet geconcentreerd, want ondertussen had ik druk contact met de studio over Badr Hari omdat net bekend was geworden dat hij op doping was betrapt, waar ik dan over gebeld werd omdat ik ook kickboksen doe voor Veronica.”

Nadat Van Persie op het podium was gelauwerd, nam hij de microfoon en vroeg Hélène Hendriks naar voren te komen. ,,Op het moment dat ik naar het podium liep stond ik nog nergens bij stil. Toen hij bekend maakte waarom, had ik meteen zoiets van: ik ben er ingeluisd. Dat neemt niet weg dat ik hartstikke blij ben met deze prijs, echt trots. Ik zou nooit aan mezelf hebben gedacht voor deze verkiezing, er lopen zoveel goede sportjournalisten rond. Er zijn er genoeg die wel een paar stappen verder zijn dan ik.”

Hélène Hendriks met Robin van Persie (Foto: Ronald Speijer).

Met Hélène Hendriks ging de prijs naar een self-made journalist. ,,Ik heb vijf jaar les gegeven op het CIOS, sport en bewegen. Via de hockeysport kwam ik bij TV&Co, een lokale zender in Breda, en NAC TV terecht. Ik dacht bij mezelf, ik ga dit uitbreiden. Ik leerde monteren, camjoën en ik mocht voor Rabo Sport naar grote hockeytoernooien en paardensportevenementen. Ik werkte als freelancer voor de schaatsploeg van TVM en na anderhalf jaar zat ik al bij Omroep Brabant.” In 2013 maakte ze de stap naar FOX Sports, waarna vorig jaar de overgang volgde naar Talpa Network terwijl ze ook voor FOX Sports actief is gebleven.  

In het juryrapport noemde de jury haar een voorbeeld voor vrouwen die in de sportjournalistiek hun mannetje moeten staan. ‘Hélène Hendriks paart in de wereld van stoer en testosteron kennis van sportzaken aan realisme en moed. Hopelijk vindt haar aanpak niet alleen veel navolging bij vrouwelijke collega’s maar ook bij mannelijke’, aldus de jury, die daarmee tevens een statement maakte; net als vorig jaar toen Henk Hoijtink (Trouw) werd verkozen voor zijn vaste lijn in de verder vaak opportunistische voetbalverslaggeving.

Hélène Hendriks: ,,Ik vind het zelf lastig te zeggen waardoor ik me onderscheid. Ik weet van mezelf wel dat ik er altijd alles aan doe om goed voorbereid een gesprek in te gaan. Ik wil hoe dan ook voorkomen door het ijs te zakken. Als je goed voorbereid bent, is dat de basis om met vertrouwen aan de slag te gaan.”

De uitverkiezing van Hélène Hendriks lokte veel reacties uit. ,,Onwijs veel berichtjes, felicitaties, uitnodigingen voor radio-en tv-programma’s. Ik heb het nog niet kunnen ordenen. Op dinsdag had ik weer gewoon nieuwe opdrachten.”

 HENK MEES