IN DE SPO(®)TLIGHT

Ester Bal, hoofdrolspeler in boek over Theo Janssen

Ester Bal

In het veelbesproken boek over voetballer Theo Janssen is Ester Bal (46) een van de drie hoofdrolspelers. Op vrijwel elke pagina duikt ze op als tussenpersoon tussen Janssen en auteur Marcel van Roosmalen. Een opmerkelijke rol voor de voormalige communicatieadviseur van Vitesse en FC Dordrecht, die dat werk nu doet bij FC Den Bosch.

Toch wel bijzonder, die hoofdrol voor jou, Ester.

,,Dat was helemaal niet mijn bedoeling. Maar Marcel schrijft nu eenmaal alles op, dan komen ook mijn opmerkingen tijdens onze gesprekken in het boek.”

Hoe raakte jij hierbij betrokken?

,,Marcel en Theo zijn al jarenlang vrienden van mij. Marcel is een van mijn intiemere vrienden. Ik heb hem leren kennen toen hij voor Hard Gras zijn eerste boek over Vitesse schreef en nog geen rijbewijs had. Toen heb ik hem overal naar toe gereden en zo kwam ik vervolgens ook in zijn verhalen terecht.  Theo is mijn Vitesse-maatje. Delphi, het Griekse restaurant van Jorgos, was onze vaste ontmoetingsplek. Op het sluitingsfeest van die zaak ontstond het idee voor dit boek.”

Dat kon ook nu niet zónder jou?

,,Marcel kan niet plannen, daar was ik voor. Als je met drieën de gesprekken voert en meegaat in de dynamiek, maak je vanzelf onderdeel uit daarvan.”

Hoe vind je zelf het boek?

,,Voor mij was het een feest der herkenning. Ik ben een liefhebber van Marcel zijn schrijfstijl. Het is wel heel apart, dit boek over een voetballer die niet veel te vertellen heeft. Het is niet echt spannend, het is vooral veel eten, maar wel hilarisch.”

Marcel van Roosmalen (links) en Theo Janssen op de achterzijde van het boek

De cover van het boek

Theo wíl niet eens veel vertellen.

,,Je doelt op het ongeluk met Kevin Moeliker, dat Theo veroorzaakt heeft? Daar zijn afspraken over gemaakt, daar heeft Marcel met Kevin Moeliker vooraf over gesproken. Daarin is afgestemd dat het minimaal aan de orde komt in het boek. Wat ik het mooiste vind, zijn de passages van de gesprekken van Theo met zijn moeder. Ontroerend, dat geeft nog wel verdieping aan het boek. Dat soort momenten zorgen voor reflectie, want Theo is verder toch vooral een man die leeft van dag tot dag.”

Hoe werd jij eigenlijk woordvoerder bij Vitesse?

,,Ik zat in het bestuur van SDOO , een amateurvoetbalclub in Heteren, toen we daar besloten een businessclub op te richten om geld te genereren. Daarvoor zochten we een prominente spreker. Dat werd Karel Aalbers, toen de voorzitter van Vitesse. Zo leerde ik Karel kennen. Twee dagen later werkte ik voor het Gelredome, dat toen nog in aanbouw was. Op 1 april 1998 was dat. Ik had een niet voltooide opleiding aan de kunstacademie achter de rug.  In het Gelredome moest ik de pr gaan doen, presentaties, rondleidingen en zo. Het beviel van twee kanten zo goed dat ik vervolgens voor Vitesse ben gaan werken.”

In 2014 moest je plotseling weg na de communicatie over Mori, een Israëlische speler van Vitesse, die door de club niet werd meegenomen naar Abu Dhabi omdat hij daar als jood niet welkom was.

,,Toen hadden ze een stok gevonden om mij te slaan. Met de nieuwe directie had ik al geen klik. We hadden verschillende visies. Ik hang nu eenmaal niet graag aan een touwtje.”

Je bent wel in het voetbal actief gebleven.

,,Ik heb eerst nog wel wat andere dingen tussendoor gedaan, maar toen FC Dordrecht mij polste, ben ik daar twee dagen in de week gaan werken. Ik merkte dat ik heel veel behoefte had aan het clubgevoel, de dynamiek rond de wekelijkse wedstrijden.”

Je bent geen standaard-type als voorlichter.

,,Ik ben wel altijd uitgesproken, ja. Ik heb als voorlichter altijd een schijthekel gehad aan  vermarketing, zoals dat dan heet, om de club zo mooi mogelijk te verkopen. De voorlichter moet iemand zijn met autoriteit, die de media niet als vijand ziet. Ik ben altijd blij met kritische journalisten, die houden je scherp. Ik ga er steeds van uit alles te vertellen wat ik kán vertellen. Ik heb heus wel eens iemand verkeerd voorgelicht, maar dan omdat ik zelf niet goed op de hoogte was gebracht.”

Kom je nog bij Vitesse?

,,Heel weinig, nauwelijks nog. Ik werk nu bij FC Den Bosch met een contract tot en met 30 juni. Paul van der Kraan, met wie ik negen jaar bij Vitesse heb samengewerkt, heeft me naar FC Den Bosch gehaald. Een warme club. Ik voelde me er meteen welkom.”

Nu Van der Kraan binnenkort algemeen directeur wordt van FC Twente, ga je hem dan opnieuw achterna?

,,Of ik na 30 juni verder ga bij FC Den Bosch is nog niet besproken. Het kan ook afhangen van de situatie, eredivisie of eerste divisie. Bij FC Twente heb ik geen gevoel. Daar werkt Richard Peters al zo lang als voorlichter. Ik ga sowieso nergens heen waar geen vacature is.”

HENK MEES