Nieuws

Furore maken onder de naam van je (ex-)man: Zonde

Natasja Weber

Lindsey Vonn. Topskiester, topvrouw, topcarrière en een topnaam. Lindsey Vonn; een korte en krachtige naam voor een van de grootste sportvrouwen van deze eeuw. Een sterk merk, zullen veel marketingmensen zeggen.

Maar de Amerikaanse skidiva die afgelopen week afscheid nam van de piste heet eigenlijk helemaal geen Lindsey Vonn maar Lindsey Kildow. Zo werd ze 34 jaar geleden geboren. In 2007 trouwde ze met Thomas Vonn en nam ze de naam van haar echtgenoot aan. Vier jaar later volgde een scheiding waarna Lindsey besloot de naam van haar ex te blijven dragen. Waarom? Mogelijk doordat het merk Lindsey Vonn inmiddels was uitgegroeid tot een miljoenenimperium.

Of het nu om een bekende sporter gaat of om mijn buurvrouw; ik snap nooit zo goed waarom veel vrouwen überhaupt van naam veranderen als ze hun jawoord hebben gegeven. Waarom zou je na pakweg 30 jaar opeens een andere achternaam aannemen? En wat doe je dan als je onverhoopt gaat scheiden en hertrouwt? En weer gaat scheiden en hertrouwt?

Dan krijg je zoiets als wat de Oost-Duitse oud-schaatsster Karin Enke overkwam. Ze brak in de jaren 80 door onder haar meisjesnaam Karin Enke. Toen ze trouwde, transformeerde ze in Karin Busch. Na haar scheiding werd het weer Karin Enke totdat ze weer trouwde en de rest van haar carrière furore maakte als Karin Kania. Overigens volgde na haar loopbaan opnieuw een scheiding en een bruiloft waardoor ze nu als Karin Enke-Richter door het leven gaat.

Tegenwoordig hebben vrouwen alle keuze in hoe ze na hun huwelijk genoemd willen worden. Juist daarom verbaast het mij zo dat veel vrouwen hun eigen naam laten vallen of op het tweede plan zetten. Ik vind dat zonde. Zelf zie ik mijn naam als mijn identiteit. Zo ben ik geboren en zo ga ik dood.

Diverse Nederlandse topsportsters kozen de afgelopen jaren - tijdens hun carrière - voor een naamsverandering. Vorig jaar trouwde Oranje-international Dominique Janssen waarna ze haar naam wijzigde in Dominique Bloodworth. De volleybalsters Manon Nummerdor-Flier, Debby Pilon-Stam, Maret Balkestein-Grothues en atlete Susan Krumins-Kuijken kozen voor de naam van hun echtgenoot met hun eigen naam als toevoeging. Eerder gingen Leontien Zijlaard-van Moorsel en Nelli Fiere-Cooman (inmiddels weer gewoon Nelli Cooman) hen voor.

Onlangs kondigden Kiki Bertens en Femke Heemskerk hun huwelijk aan. Ik ben heel erg benieuwd onder welke naam zij in de nabije toekomst door het leven gaan.

NATASJA WEBER