IN DE SPO(®)TLIGHT

Michel Doodeman, freelancer en aandeelhouder van Real Murcia

Michel Doodeman

Michel Doodeman (22) combineert een Masterstudie Schrijven en Vertalen aan de VU Amsterdam met werk voor de website Vice Sports. En dan is hij ook nog aandeelhouder in de Spaanse derde-divisieclub Real Murcia.

 

Wat doe jij voor Vice Sports?

,,Bij Vice Sports vinden we het leuk om verhalen van vergeten sporters of voorvallen op te duiken en die op een vlotte en leuke manier op te schrijven. Het gaat ons om de sportcultuur, we willen verder kijken dan scorebordjournalistiek.”

Wie bereik je daarmee?

,,Wij richten ons op jongeren tussen de 18 en 35 jaar. Vice is voortgekomen uit een tijdschrift in de Verenigde Staten. In Europa zijn websites voor verschillende landen ontwikkeld. Vice heeft allerlei kanalen, onder andere voor muziek en koken.”

Hoe werkt het sportkanaal?

,,Voor de sport zijn een hoofdredacteur en een vaste redacteur aan het werk. Freelancers zorgen voor veel bijdragen.  Ik zelf lever als freelancer op onregelmatige basis regelmatig een verhaal dat ik maak door op zoek te gaan, informatie te vergaren en daar dan een mooi verhaal van te maken.”

Bestaat er veel belangstelling voor Vice Sports?

,,In 2016 is de website Vice Sports gelanceerd. Toen ben ik ook begonnen. We blijven groeien. De verhalen verschijnen op de website maar met de links naar social media als Facebook en Instagram en veel promo’s zien we dat onze doelgroep ons steeds beter weet te vinden. De Nederlandse website groeit hard.”

Wat, als je studie is afgerond?

,,Ik doe nu mijn Master Schrijven en Vertalen, een soort van Communicatiewetenschappen. Bij mij ligt het accent vooral op schrijven. Het lijkt me leuk om straks in die richting verder te gaan. “

Hoe zit het met dat aandeelhouderschap in Real Murcia?

,,Eind november las ik ergens dat Real Murcia aandelen ging uitgeven om de club te redden. Murcia was ooit een grote club, het speelde in de Primera División en het stadion kan 30.000 toeschouwers bevatten. De club zat met een schuld van 53 miljoen, de spelers kregen niet meer betaald. Als een vorm van stil protest hadden ze zelfs letterlijk een staking gehouden door op het veld stil te blijven staan. Voor 1,20 euro kon je 10 aandelen kopen en de club steunen. Het leek me leuk om daaraan mee te doen. Ik heb voor 45 euro aan aandelen gekocht. Ook met het idee er nog eens een verhaal over te schrijven.”

Hoeveel van zulke aandeelhouders zijn er nu?

,,Er is voor 7 à 8 ton in de aandelen gestoken. In totaal heeft de actie met andere bijdragen 1,3 miljoen euro opgeleverd. De spelers kunnen weer betaald worden.  Nadat ik er op Vice Sports over had geschreven, heeft Eric de Jager in het tijdschrift Staantribune er aandacht aan besteed. Toen hij bij Real Murcia ging informeren bleken er alleen al in Nederland 134 aandeelhouders te zitten. Nu wil ik zelf wel eens naar Murcia toe voor een vervolg-reportage.”

Toen je er op NPO Radio 1 over vertelde, kon je meteen je aandelen verkopen.

,,Dat was toch meer een grapje, denk ik. Roelof de Vries en Diana Kuip vroegen of ze ieder wat aandelen konden overnemen. Ik heb ze er daarna niet meer over gehoord.”

 

HENK MEES