Nieuws

Met het trucje van Epke naar goud

De Special Olympics World Games komen eraan. Van 14 tot 21 maart strijden ruim 7500 sporters met een verstandelijke beperking om de medailles in Abu Dhabi. Een van de Nederlandse deelnemers is turner Erik van Loenen, bij menigeen wellicht bekend door de Play Unified challenge met regerend wereldkampioen Epke Zonderland.

Lisa Deen

Voor Van Loenen telt straks maar één ding in Abu Dhabi: goud. Hoe hij dat voor elkaar wil boksen? Gewoon, met het ‘trucje van Epke’.

Bij het ‘trucje van Epke’ denk je wellicht aan een combinatie van meerdere vluchtelementen of het opvangen van een vluchtelement met één arm. Wees gerust, dat is het allemaal niet. Wat het dan wel is?

Rustig blijven en je eigen ding doen. Dát is volgens Van Loenen het trucje van Epke. Die gedachte ontstond eind december 2018 in de Ziggo Dome, waar Van Loenen samen met Zonderland een brugoefening mocht laten zien.

Na afloop ontmoette ik het tweetal backstage, waar ik een interview deed voor een verhaal in De Stentor https://www.destentor.nl/epe/special-olympics-turner-erik-31-uit-vaassen-daagt-zijn-held-epke-uit-vlieg-je-mij-voorbij~adfcaa43c/

Tijdens het interview grapte Van Loenen erop los. Hij was enthousiast en had energie te over. Een praatgraag, die stiekem ook wel wilde weten wat hij nog kon leren van Epke.

Toen ik vroeg naar de belangrijkste tip van Zonderland in aanloop naar de Special Olympics World Games, ontstond de truc van Epke:  ,,Je moet jezelf niet gek laten maken, maar rustig blijven. Gewoon je eigen ding doen en genieten van het moment”, zei Zonderland. Het zijn de woorden die Van Loenen inmiddels in zijn geheugen heeft gegrift. In bijna elk interview herhaalt hij ze.

Vorige maand zag ik Van Loenen opnieuw. Dit keer tijdens een training van de topturnsters van TON Almelo en het Special Olympics turnteam. Hij was nog steeds zo enthousiast en gedreven als eerder. ,,De enige echte Erik, dat ben ik. Abu Dhabi, Erik komt eraan,” riep hij bovendien.

In Abu Dhabi zal hij binnenkort vooral denken aan de truc (of tip) van Epke. En juist dat is al een verhaal op zich: met de truc van Epke op weg naar goud.

En laten we eerlijk zijn: deze sporters verdienen (ook) de aandacht. Bij veel redacties zullen de Special Olympics World Games wellicht niet op de agenda staan. Begrijpelijk, maar toch wil ik iedereen eens oproepen om even de tijd te nemen voor wat research naar deze sporters.

Dan zul je – net als ik – wellicht versteld staan van hun verhalen of prestaties. Het zijn allemaal energieke en positieve durfals, die op hun eigen manier de uitdaging aangaan om het beste uit zichzelf te halen.

Ik ben van mening dat daar best eens wat meer aandacht voor mag zijn. Special Olympics Nederland is daar al goed mee op weg.

Ik vraag niet om volle kranten, maar wellicht is er nog wat ruimte vrij. Ruimte voor de prestaties en de bijzondere verhalen van ‘onze’ Special Olympics TeamNL sporters. Die verhalen zijn niet alleen leerzaam en interessant voor ons, maar vooral ook voor een nieuwe generatie Special Olympics gangers.

LISA DEEN