IN DE SPO(®)TLIGHT

Eline van Suchtelen, triatlon als hobby

‘Word ook triatleet’, riep Eline van Suchtelen (32), sportredacteur bij Trouw, onlangs de lezers van haar krant op. ‘Voor een heel fit lijf en sloten serotonine (gelukshormoon)’, voegde ze eraan toe.  ,,Het blijft een hobby, het werk is belangrijker”, benadrukt Eline van Suchtelen, die volgens haar trainingsschema wekelijks 11,5 uur in de weer is. 

 

Hoe ben je hiertoe gekomen, Eline?

,,Het zat al wat langere tijd in mijn hoofd. Ik heb lang aan wedstrijdzwemmen gedaan. Ik ben ermee gestopt omdat het door de ongemakkelijke trainingstijden bij de club niet te combineren viel met mijn werk. Daarna ben ik naast wat lopen en fietsen veel met yoga bezig geweest, maar dan sport je toch vooral binnen. Na de Olympische Spelen van 2016 in Rio kreeg ik een sabbatical van drie maanden en ben toen naar Nieuw-Zeeland gegaan. Daar heb ik veel gewandeld en kwam het idee op aan triatlon te gaan doen.”

Eline van Suchtelen

Doe je ook aan wedstrijden mee?

,,Ik ben lid van een vereniging en doe mee aan de divisiewedstrijden, een soort verenigingscompetitie. Ik ben nu twee keer ingedeeld daarvoor, maar voor de rest kies ik zelf mijn wedstrijden.”

Zijn trainingen en wedstrijden nu wel goed te combineren met je werk?

,,Op zondag sport ik zelf niet. Dan ben ik meestal aan het werk. Daardoor heb ik doordeweeks altijd wel een vrije dag waarop ik meestal mijn fietstrainingen doe, 2,5 tot 3 uur. Voor de andere trainingen blijft er altijd wel tijd over. Het wordt straks lastiger tijdens Roland Garros, Wimbledon en het WK  zwemmen in Zuid-Korea. Mijn ervaring is dat grote toernooien je zo opslokken dat er geen tijd overblijft voor serieuze trainingen. Daarom laat ik mijn trainer in die periodes wat rustweken inplannen.”

Heb je een doel voor ogen?

,,Ik wil op zijn minst een halve triatlon doen. Eind augustus moet dat gebeuren in Wales, eerst 1,9 kilometer zwemmen in een meer waar de omstandigheden heel extreem kunnen zijn, tot koud water met een temperatuur van elf graden, daarna 90 kilometer door een ruig landschap en tenslotte een halve marathon berg op, berg af. De tijden kunnen daar door de omstandigheden variëren van 6 tot 10 uur. Finishen is daar belangrijker dan de tijd.”

Heb je nog topsportambities?

,,Ben je gek, wat ik doe is puur recreatief. Het is gewoon hobby. Zoveel talent heb ik ook niet. Mijn voordeel is dat ik uit het zwemmen kom, al is dat in open water heel anders dan in een bad. Fietsen heb ik eigenlijk moeten leren. Ik vind dit voorlopig wel genoeg.  Als ik naar volgend jaar kijk, wordt het voor mij hartstikke druk met de Olympische Spelen in Tokio op het programma.  Bij Trouw zijn zwemmen, atletiek, turnen en tennis mijn hoofdsporten. Nee, dan denk ik nog niet aan zoiets als de Iron Man.”

 

HENK MEES