Nieuws

Rolmodel

Best veel mensen vinden Hirving Lozano een irritant ventje. Er zijn ook mensen die hem erg goed vinden. Het is maar voor wie je bent. Hypocrisie zit zo diepgeworteld in het voetbal dat het af en toe gewoon komisch is.

Yoeri van den Busken

Lozano komt bijvoorbeeld uit Mexico, waar ze sinds 2014 Arjen Robben en gelijk ook maar de rest van Nederland verketteren vanwege een handig uitgelokte penalty. En die stuurden ons dus een duikelaar van het ergste soort.

Ik moet dan altijd denken aan het WK in de zomer van 1998. Edwin van Sar (2 meter 20) deed alsof hij geveld was door een kopstoot van Ariel Ortega (1 meter 40). De Argentijn kreeg rood. Het nobele Nederland – dat graag de wereld vertelt hoe je moet slachten, stoken, straffen of sterven – reageerde euforisch op dit fijne staaltje misleiding. 

Toen Real Madrid laatst in Amsterdam een tweede doelpunt maakte, ging daar een overtreding op Frenkie de Jong aan vooraf. Voor Spanjaarden, die alles doen om te winnen, was dat heel normaal. Het gaat immers om de knikkers. Wij Nederlanders wezen verontwaardigd op de ethiek van het spel. Totdat invaller Jurgen Ekkelenkamp in de thuiswedstrijd van Ajax tegen Juventus met een soort judoworp Cristiano Ronaldo tegen de grond werkte en daarmee dreigend onheil voorkwam.

‘Uitstekende ingreep’, jubelde de commentator van dienst. Erik ten Hag prees de ‘professionele overtreding’. Zelf vertelde de tiener dat hij maar één gedachte had toen de counter in blessuretijd begon: ‘Ronaldo neerhalen.’

Een website presteerde het om te schrijven dat Ekkelenkamp zich onsterfelijk had gemaakt. Zijn actie ging viraal, zoals dat heet. Tv-zenders interviewden alle vrienden en familieleden die ze konden vinden. ‘Hij durft smerig te zijn’, zei iemand. En natuurlijk was Ekkelenkamp ‘een baas’ (social media-jargon).

Pas na zes dagen hoorde ik een ander geluid. Willem van Hanegem kreeg het idee dat Ekkelenkamp het winnende doelpunt had gemaakt. De AD-columnist stoorde zich aan het overdreven gedoe. Een talent heeft meer aan kritiek op een kans die hij verprutst dan aan een heiligverklaring omdat hij De Grote Ronaldo van de sokken loopt. Voor je het weet denkt Ekkelenkamp dat dit de norm is en jakkert hij straks over de velden om lekker veel professionele overtredingen te maken.

Je hoort vaak dat voetballers rolmodellen zijn. De dag na Ajax - Juventus stond ik ergens in een polder naar het schoolvoetbal van mijn jongste zoon te kijken. ‘Ik ga ze allemaal neerschoppen’, riep een jongetje toen het potje nog moest beginnen – en gelukkig was dat niet mijn kind. Enkele moeders hoorden het ook en spraken er schande van.

Ik merkte dat ik niet eens meer verbaasd was. Ik haalde slechts mijn schouders op. En ik mompelde: ‘Zeker naar Ajax gekeken gisteren.’

YOERI VAN DEN BUSKEN