Nieuws

Boekje open over de VAR

Een van de wijsheden die ik al snel in mijn journalistieke loopbaan op het hart kreeg gedrukt: ‘Noem veel namen in je verhalen. Dat verkoopt lekker’. Dus daar ga ik: Jansma, Van Gelder, Derksen, Grueter, Kraaij, Vissers, Mossou, Mulder, Snoeks, Van Gangelen, Perez, Van Hooijdonk, Driessen, De Hoog, Van der Gijp, Hoijtink, De Boer, Vermeulen, Zwart…

Hans Klippus

Laat ik het uitleggen. Ik ben bezig met een boek over het nieuwste fenomeen in het voetbal, de VAR. Om mijn terugkeer in de mij zo geliefde sport te vieren – ik was anderhalf jaar Haags stadsverslaggever – ben ik spontaan vanaf augustus alles gaan bijhouden wat met de intrede van de videoscheidsrechter in de eredivisie te maken heeft. Gewoon in een schriftje. VAR-momenten, gemiste VAR-momenten, quotes over de VAR, wat als er toen een VAR was geweest, en nog veel meer VAR.

Dus alle genoemde collega’s, waar ik de analisten ook toe reken, komen met hun uitspraken in mijn tekst voor, sommigen best wel vaak. Allemaal keurig met bronvermelding. Door zich over de VAR te uiten, hebben ze er aan meegewerkt dat het een – volgens mij – informatief én vermakelijk boekje wordt. Dat geldt uiteraard ook voor vele trainers, spelers en scheidsrechters. Allen dank daarvoor.

Ik had toen ik aan het ‘varren’ begon, helemaal niet het idee om mijn verzameling in boekvorm te gieten. Hoogstens in een artikel in een krant of een tijdschrift, meer niet. Maar het is met de VAR een beetje uit de hand gelopen. Er ging geen dag voorbij of het ging erover. Ik heb me rot zitten pennen. Mijn schriftje bleek uiteindelijk te dun. Een kleine Haagse uitgeverij, Nederlandse Sportboeken Club (NSC) toonde al snel interesse.

Ondanks dat ook ik weleens gek werd van de VAR heb ik een heerlijk jaar gehad. Zoals ik in mijn vorige column al schreef: wat is sport toch mooi, óók met of juist met de videoscheidsrechter. Vanwege mijn VAR-studie móest ik alle wedstrijden bekijken, alle praatprogramma’s. Dat was niet bepaald een straf. Er doemt wel een probleempje op: hoe kan ik volgend seizoen mijn vrouw ervan overtuigen dat ik toch echt al het voetbal moet zien? VAR, deel 2?

Beste collega’s, ik hoop dat jullie mij het vergeven dat ik hier even voor eigen parochie heb gepreekt. Ik ben, net de zestig gepasseerd, tegenwoordig freelancer en heb dus geen vast podium, een krant, meer om naar buiten te treden. Dus fijn dat ik er in deze column iets over kwijt kan.

O ja, het is de bedoeling dat het VAR-boek snel na de laatste speeldag in de eredivisie uitkomt.

Het boek van mijn collega-columnist op deze plek, Yoeri van den Busken ligt er al. ‘Aparteling’ gaat over het leven van keeper Jan Jongbloed. Heerlijk leesvoer.

HANS KLIPPUS