IN DE SPO(®)TLIGHT

Sjirk Kuijper, hoofdredacteur Nederlands Dagblad

Ook het Nederlands Dagblad (ND) besteedt dit seizoen aandacht aan de prestaties van Ajax. Na de 4-1 zege bij Real Madrid haalde voetbal voor het eerst de voorpagina van de 75-jarige christelijke krant. Hoofdredacteur Sjirk Kuijper legde vorige week in de krant verantwoording af. ‘Preek in de kerk is niet minder nieuws dan wekelijkse voetbaluitslagen’.

Een foto van de 4-1 van Ajax in Madrid, met onderschrift, onderaan op de voorpagina. Het betekende een doorbraak bij het ND, voetbal op een prominente plek in de krant. De daaropvolgende duels van Ajax met Juventus kregen soortgelijke aandacht, dan op pagina 3.

De ommezwaai naar topvoetbal vroeg om uitleg, vond Sjirk Kuijper. In de rubriek ‘Met de kennis van toen’, schreef hij vorige week: ,,Wij staan op het standpunt dat een wekelijks terugkerend gebeuren als een voetbalcompetitie geen nieuws is. Met evenveel of méér reden zouden we elke maandag een lijstje kunnen publiceren van de teksten waarover in de zondagse kerkdiensten gepreekt is, de aantallen kerkgangers en de opbrengsten van de collecten. Het ND houdt serieus de hand aan de afwegingen die Jurn de Vries als hoofdredacteur al in 1975 uiteenzette: over sport schrijf je als er iets nieuwswaardigs te melden valt. Dus geen lijstjes met uitslagen, maar wél een prestatie die eruit springt.”

De hoofdredacteur van het ND dook ook in de geschiedenis. Het WK voetbal van 1974 kreeg destijds slechts zijdelings aandacht, twee dagen na de finale pas. Kuijper: ,,In de bladenrubriek van de krant werd De Waarheidsdienst geciteerd, waarin ir. Jan van der Graaf een vergelijking trok met de Baäldienst in de tijd van Elia.”

In 1977 was het succes van zaterdagclub IJsselmeervogels, als halve finalist in het KNVB-bekertoernooi gekozen tot sportploeg van het jaar, aanleiding voor een commentaar over sport in de krant. ‘De gereformeerde visserszonen verscheurden het image dat mensen die het met hun geloof nauw nemen, steevast stijve harken zijn. Dat wettigt bij uitzondering ook in onze krant een sportcommentaar op de maandagmorgen’, schreef hoofdredacteur Jurn de Vries.

Pas in 1985 ging het Nederlands Dagblad wekelijks verslag doen van het zaterdagvoetbal. Daaraan kwam in 2014 een einde. Kuijper: ,,De reden om er een punt achter te zetten, was dat supporters van de zaterdagclubs steeds minder op het ND aangewezen waren om hun competitie te volgen. Vanwege internet en zo. In 2006 legde toenmalig hoofdredacteur Peter Bergwerff nog eens uit waarom het ND geen verslag zou doen van het WK Voetbal. Praktisch: de krant had geen geld en personele capaciteit om aan serieuze sportverslaggeving te doen, en uit lezersonderzoek bleek telkenmale dat veruit de meeste abonnees er ook niet op zaten te wachten. En principieel: om structureel de topsport te volgen, ontkom je niet aan zondagswerk.”

Voordat Ajax doordrong tot de voorpagina van het ND, was dat enkele olympische sporters al eens gelukt. De eerste keer dat er een sportverslag en -foto op de voorpagina van het ND stond, was op 11 februari 2014. De schaatsende broers Ronald en Michel Mulder stonden toen samen met Jan Smeekens op het olympisch podium in Sotsji. De tweede keer was 29 augustus 2015 met Dafne Schippers als wereldkampioene 200 meter tijdens het WK atletiek.

Kuijper stipt aan dat het ND terughoudend blijft met voetbal, door hem nadrukkelijk als profvoetbal betiteld hoewel ook de andere topsporters per definitie prof zijn. Kuijper: ,,Wat doen we intussen met het profvoetbal? Nog steeds geen competitie-verslagen of uitslagentabellen - behalve tijdens een landentoernooi (EK of WK). En als een Nederlandse club oprukt naar de finale van de Champions League, dan is dat knap genoeg voor een mooie plaat.”

HENK MEES