IN DE SPO(®)TLIGHT

‘Alle spelers op een rijtje, wachtend voor de tv, prachtig’

Alles is strak geregeld in de Champions League, het protocol is heilig. Toch ontdekte Rob de Leede als ‘media-officer’ van de UEFA enkele jaren geleden dat de charme nog niet volledig is bevroren. ,,Bij MSK Zilina, een clubje in Slowakije dat voor het eerst meedeed aan de Champions League, stonden alle spelers in een rijtje te wachten, klaar om voor die sponsorborden te worden geïnterviewd. Zo leuk vonden ze dat.”

Rob de Leede kan nog altijd grinniken om het voorval. Vaak genoeg moeten topspelers een zetje krijgen eer ze voor de camera verschijnen. ,,Die gasten van Zilina voelden zich ook topspelers nu ze op dit niveau meededen. Alles was nieuw voor ze, trots dat ze waren, prachtig”, vertelt de enige Nederlandse ‘media-officer’ binnen de UEFA.

Deze week is het stadion van PSV zijn werkplek. In Eindhoven maakt Rob de Leede deel uit van een vierkoppig UEFA-team waarin de andere drie verantwoordelijk zijn voor respectievelijk wedstrijd plus stadion, sponsorbelangen en tv-zaken. Bij alle wedstrijden in de Champions League voeren de UEFA-delegaties de regie. De Leede: ,,De clubs kennen hun verplichtingen en weten wat er vereist wordt in elk van die domeinen. Ik zit er om in overleg met de perschefs van beide clubs alles te regelen voor de schrijvende pers, fotografen en websites. De tv valt daar buiten. Daar houdt iemand zich apart mee bezig. Als de wedstrijd daarom vraagt wordt ons team uitgebreid met een veiligheidsexpert. Soms ook komt er een stagiaire bij.”

Bijna 25 jaar was Rob de Leede werkzaam voor de KNVB. Hij deed onder meer de pr rond het Nederlands elftal, voor het amateurvoetbal en bij het bid-proces van Nederland en België voor het WK van 2018 of 2022. Sinds 2013 is hij als zelfstandige actief op het gebied van communicatie en sportmanagement. Eerder was hij al naast zijn KNVB-werk werkzaam voor FIFA en UEFA.

"In 1993 ben ik al door de FIFA gevraagd voor het WK van 1994. Dat kon toen niet doorgaan omdat Oranje zich op de valreep alsnog plaatste en ik als lid van de staf naar het WK ging. In 2002, toen Oranje ontbrak, heb ik wel voor de FIFA op het WK gewerkt, in Osaka en Kobe. Vier jaar later werd door de FIFA aan elk land een media-officer toegevoegd. Zo kwam ik bij Trinidad en Tobago terecht en ben ik veel opgetrokken met Leo Beenhakker, Mario Been, Wim Rijsbergen en Hans Hagelstein die daar allemaal in de staf zaten. Tijdens het WK van 2010 was ik met het WK-bid bezig, in 2014, in Brazilië, heb ik als rondreizend media-officer van de FIFA gewerkt.”

Sinds 2009 schakelt naast de FIFA ook de UEFA hem in voor internationale wedstrijden en toernooien. De Leede: ,Bij het EK in Frankrijk van afgelopen zomer ben ik verantwoordelijk geweest voor alle media-aangelegenheden in een van de speelsteden, in mijn geval was dat Lens. Van januari tot en met juni heb ik daarvoor in Lens gewoond. In die tijd is de perstribune zes keer groter geworden en is ten behoeve van de media een dubbeldekstent met 600 vierkante meter oppervlakte neergezet. Interessant om dat hele proces te kunnen leiden.” Terug in Nederland volgt Rob de Leede nu een tweejarige cursus sportmanagement. De praktijk leidt hem onder meer naar Eindhoven. ,,In de Champions League heb ik vier jaar lang alle thuiswedstrijden van Benfica gedaan en zo nu en dan elders. Dit seizoen word ik voor het eerst bij PSV ingezet.”