IN DE SPO(®)TLIGHT

Fotograaf Geert van Erven over commercieel misbruik foto’s

p>Tot zijn verbazing moest fotograaf Geert van Erven onlangs toezien hoe een bakker in Tilburg goede zaken deed met Willem II-gebakjes, met daarop een afbeelding van een foto door hem gemaakt. ‘Gewoon gevonden op Google’, rechtvaardigde bakker het commerciële gebruik van de foto.

De gebakjes met de foto van Geert van Erven erop in de etalage (foto: Geert van Erven)

Vertel eens, Geert, waar ging het om?

,,Het betrof een foto met daarop juichende spelers met daarboven de kop ‘Voor niemand bang’. Die foto stond op de websites en in advertenties van Willem II en paste bij de campagne op weg naar de bekerfinale.  Zonder iets te vragen besloot de bakker die afbeelding op gebakjes aan te brengen en daar reclame mee te maken.”

Wat heb je gedaan?

,,Ik dacht, ik ga een statement maken. Dus stapte ik bij die bakker binnen waar al verschillende klanten dezelfde gebakjes aan het bestellen waren. ‘Ik heb er vanmorgen zeker al weer 200 verkocht’, zei de medewerkster tegen een klant. ‘Geef mij er maar 20’, zei ik. Toen ze in een doos zaten, nam ik ze aan en liep ik naar de deur. ’Ho meneer, u moet nog afrekenen’, riep ze toen. Yes, daar zat ik op te wachten. ‘Afrekenen? Vindt u dat ik iets steel? Weet u hoe u aan dat beeld komt op dat gebakje van 1,45 euro met een kostprijs van een paar dubbeltjes?’ Toen had ik haar waar ik ze wilde hebben. ‘Die foto? Gewoon gevonden op Google’, antwoordde ze.”

Geert van Erven aan het werk (foto: Herman Dingler)

En toen?

,,Ze dreigde de politie erbij te halen, maar het kwartje viel toen er een klant binnenstapte die mij herkende en vroeg of ik nog mooie foto’s had gemaakt. ‘Stikt in oew foto en dat ge maar heel gelukkig wordt met oew doos gebak’,  zei ze toen. Niks sorry, niks excuus. Ik zei dat ik de rekening wel op zou maken en de doos gebak daarop in mindering zou brengen.”

Heb je dat gedaan?

,,Zeker. Ik heb een rekening ingediend, maar niks gehoord daarop. Ik denk dat die bakker het zaakje liever dood laat zwijgen. Ik wil hem er nog heus wel aan herinneren.”

Jouw actie ging naar natuurlijk wel verder dan een doos gebakjes?

,,Ja, ik wilde hiermee een signaal afgeven naar ondernemers die eens moeten stoppen met het misbruiken van beeldmateriaal. Hier had die bakker op eigen houtje geopereerd, zonder overleg met Willem II, zonder toestemming van de fotograaf. In de dagen voor de bekerfinale zag ik ook op de wagens van vijf grote transportbedrijven grote foto’s die ik heb gemaakt. Dat bleek gebeurd in overleg met Willem II, dat van mijn foto’s  contractueel gebruik maakt. Dat is uitgepraat. Maar met te verwijzen naar Google mag kennelijk alles. Het wordt steeds erger, van incident op incident. Ik zie op Facebook en Twitter ook veel foto’s gebruikt worden door particulieren, door supporters. Dat neem je voor lief, maar commercieel misbruik wil ik niet accepteren.”

HENK MEES