Nieuws

UEFA-toernooi trekt weinig media

Op de velden van amateurvoetbalvereniging SVG in Tilburg speelde zich afgelopen weekeinde een voetbaltoernooi af in samenwerking met de UEFA. Afgezien van enkele regionale media was de journalistieke belangstelling vanuit Nederland gering voor het allereerste internationale  toernooi van Special Olympics voor vrouwen en meisjes met een verstandelijke beperking.

,,Op de site van de NOS is wel een artikel geplaatst op basis van het persbericht dat vooraf is verstuurd, maar op locatie hing het toch af van de belangstelling die de media hiervoor op konden brengen. Dat bleef beperkt tot voornamelijk het Brabants Dagblad en Omroep Brabant”, constateert Jeroen Adriaanse, die als Young Reporter namens de AIPS, de mondiale organisatie van sportjournalisten, actief was bij het toernooi.

Jeroen Adriaanse (links), Young Reporter van de AIPS bij het voetbaltoernooi van de Special Olympics in Tilburg, met Suzanne van den Einden-Brok ( aanvoerster SVG Tilburg)) en oud-international Kirsten van de Ven (manager voetbal voor vrouwen KNVB). (Foto: Rachelle Cornelissen-Wenting , Special Olympics Nederland)

,,De AIPS werkt samen met de UEFA en de internationale organisatie Special Olympics die dit soort evenementen organiseert. Dit toernooi maakte deel uit van de European Football Week  waarmee geprobeerd wordt vrouwen en meisjes bij  het voetbal te betrekken”, schetst Jeroen Adriaanse de betrokkenheid van de AIPS.

Het toernooi in Tilburg kende ook geen speciale faciliteiten voor de media. Er waren geen persconferenties of andere ‘mediamomenten’. ,,Alles gebeurde op informele basis. Dat hoort ook wel bij een toernooi als dit”, aldus Adriaanse, die op de site aipsmedia.com verslag deed van het toernooi. 

De evenementen van Special Olympiscs worden gesteund door een breed netwerk van ambassadeurs. Daartoe behoren onder anderen de voetballers Robert Lewandowski (Bayern München) en Julian Draxler die de evenementen promoten. De UEFA steunt de projecten van Special Olympics ook financieel en was in Tilburg vertegenwoordigd door de Duitse oud-international Celia Sasic (111 interlands).

 Hoewel hij was aangekondigd voor de openingsceremonie kwam KNVB-voorzitter en UEFA-bestuurslid Michael van Praag niet opdagen in Tilburg. De KNVB werd vertegenwoordigd door oud-international Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal.  

Aan het toernooi deden twaalf teams met 150 speelsters mee. Elk team telde negen speelsters. Aan het Nederlandse team was een speelster uit Gibraltar toegevoegd die in eigen land alleen maar in de gelegenheid is in jongensteams uit te komen. De finale werd gewonnen door Azerbeidzjan, dat daarin Denemarken versloeg.