Nieuws

Europese Spelen, jammer…

Een hele opluchting dat de tweede Europese Spelen (ES) niet, zoals aanvankelijk was bedoeld, in Nederland plaatsvinden. Want wat moet je nou met zo’n evenement? Het is vlees noch vis.

Dat zie je ook aan de interesse van onze media. Volgens mij zijn Telegraaf,  AD en Trouw niet in Minsk, NRC (Henk Stouwdam) maar een paar dagen en Volkskrant met de onvermoeibare John Volkers een week. En de NOS alleen voor het judo, klopt dat?


De NOS heeft in ieder geval geen dagelijks ES Journaal (of zoiets). En geef ze daar in Hilversum eens ongelijk. Europese Spelen of European Games klinkt veel imposanter dan het evenement in werkelijkheid is. Het idee erachter is prachtig. De Europese Spelen zouden een verzameling moeten zijn van EK’s. Maar in Minsk heeft in maar twee takken van sport de wedstrijd deze status, boksen en judo. Dat is heel karig en sinds de eerste ES van vier jaar geleden in Baku zijn ze niets opgeschoten. Sterker nog, het is eerder een achteruitgang, want volgens mij waren de Spelen toen ook voor het wielrennen een EK, en deze keer niet.

Hans Klippus


Jammer, jammer…


Het is voor de status van de Europese Spelen funest dat de drie Olympische ‘hoofdsporten’, atletiek, turnen en zwemmen, niet wensen mee te werken aan het plan van de verzamelde EK’s. Die sporten houden trouwens wel gelijktijdig hun Europese titelstrijd, maar doen dat op eigen houtje, vorig jaar in Berlijn en Glasgow, en ze hebben ook nog een aantal andere meegekregen, golf, roeien, triatlon én dus ook wielrennen.

Nee, op deze manier zijn de Europese Spelen geen lang leven beschoren. Hoewel voor de derde editie al wel een organiserende stad is gevonden, Krakau. Maar er kan in vier jaar tijd nog van alles gebeuren. Kijk maar hoe het in Nederland is gegaan. De toenmalige sportminister Edith Schippers trok destijds resoluut de stekker eruit, dat was nogal onaardig van haar, maar ze had wel gelijk.


Bij de tweede Europese Spelen is Nederland met een behoorlijke afvaardiging vertegenwoordigd. Dat is prima. Minsk neemt het evenement heel serieus, met veel nieuwe accommodaties en een groot atletendorp. Er doen ook liefst 4.000 sporters (uit 50 landen) mee en er zijn wedstrijden in vijftien takken van sport. Dus is het een uitstekende generale voor de grote, echte Spelen van volgend jaar, voor de enthousiaste chef de mission Pieter van den Hoogenband en voor een aantal sporters. Bovendien zijn bij veel sporten in Minsk punten te verdienen voor de Olympische kwalificatie, dus het is ook weer niet zo dat het nergens om gaat.


Inmiddels loopt Nederland dezer dagen ook zonder de Europese Spelen in huis toch wel flink warm voor sport. Naar de laatste poulewedstrijd van het vrouwenvoetbalelftal bij het WK keken 2,7 miljoen mensen en steunden duizenden fans de ploeg ter plekke in Frankrijk. Bij het frisse en vrolijke WK 3x3 basketbal op het Museumplein zag het er afgelopen weekend lekker druk uit en ondanks het mooie weer zat Ahoy vol tijdens het NK turnen.

En, natuurlijk, Maarten van der Weijden trok tijdens zijn zwemtocht toeschouwersaantallen, waar de Europese Spelen in Nederland voor hadden getekend, maar dat evenement hoort inderdaad, zoals een aantal columnisten opmerkte, eerder onder Fries carnaval dan onder sport te worden gerangschikt.

 

HANS KLIPPUS