Nieuws

De zomer van een zwemmende vakkenvuller

Het was de zomer van de megatransfer van Matthijs de Ligt naar Juventus. Het was de zomer van de heroïsche Wimbledonfinale tussen Roger Federer en Novak Djokovic. Het was de zomer van de gele droom van Steven Kruijswijk. Het was de zomer van topvoetballers die zouden vertrekken, maar toch de eredivisie nog een jaar trouw blijven. En het was de zomer van twee Nederlandse topatleten die werden aangehouden met grote hoeveelheden drugs.

Natasja Weber

Zonder op de schuldvraag vooruit te willen lopen, vraag ik me af hoe Madiea G. en Roelf B. in deze situatie verzeild zijn geraakt. Hebben ze willens en wetens risico’s genomen? Zo ja, speelde geldgebrek een rol? Het is evident dat veel sporters in Nederland – die tegen de nationale top aan schuren – het financieel moeilijk hebben.

Topsporters die iedere dag keihard trainen om hun dromen na te jagen en ook nog ieder dubbeltje moeten omdraaien, kunnen een voorbeeld nemen aan Arjan Knipping: topzwemmer, vader en vakkenvuller bij de Albert Heijn.

Op de WK in Zuid-Korea deze zomer verbaasde Knipping de zwemwereld door zich met een sensationele tijd de finale van de 400 meter wisselslag in te zwemmen. Hij brak het Nederlands record en plaatste zich meteen voor de Olympische Spelen.

Knipping laat zien dat je met een ijzeren discipline veel kunt bereiken. De 25-jarige zwemmer heeft zijn successen helemaal op eigen kracht afgedwongen. Zeven jaar geleden verruilde hij de Achterhoek voor een zwemtoekomst bij PSV in Eindhoven. Veel trainingsgenoten zag hij de afgelopen jaren de overstap maken naar de nationale selectie van coach Marcel Wouda. Voor Knipping zat een promotie naar de elitegroep er nooit in, maar daar liet hij zich niet door kisten. Gestaag werkte hij zich op onder de ambitieuze, jonge PSV-coach Geert Janssen. Vorig jaar beleefde de wisselslagspecialist zijn internationale doorbraak toen hij voldeed aan de limiet voor de EK in Glasgow.  

Ondertussen werd Knipping ook nog vader van een dochter. Terwijl zijn vriendin en de inmiddels 1-jarige Nora in de Achterhoek wonen, werkt de zwemmer zich in Eindhoven een slag in de rondte. Niet alleen in het water, ook op het droge. Als zwemmer van PSV kost zijn sport hem alleen maar geld en hij wil ook zijn gezin onderhouden. Vanwege geldgebrek zette hij zijn studieambities aan het Johan Cruyff Institute in de ijskast en koos-ie voor een bijbaan bij de Albert Heijn. Na zijn ochtendtraining werkt Knipping van 9.00 tot 14.00 uur als vakkenvuller in de supermarkt. Hierna is hij weer mooi op tijd in het zwembad voor de middagtraining.

Zo kan het ook. Voor mij was het de zomer van Arjan Knipping.

 

NATASJA WEBER