IN DE SPO(®)TLIGHT

Karin Mulder, nieuw bestuurslid NSP

Met Karin Mulder (45) zijn de vrouwelijke sportjournalisten weer vertegenwoordigd in het bestuur van de NSP. Ook voelt ze zich daarin afgezant vanuit de regio. ,,Ik wil ook de regionale journalisten  laten zien dat de NSP meer doet dan accreditaties uitdelen”, zegt Karin Mulder, die al 23 jaar voor RTV Drenthe werkt.

Karin, wat heb je al die jaren bij RTV Drenthe zoal gedaan?

,,De eerste zes jaar bij RTV Drenthe heb ik op de nieuwsredactie gewerkt. Toen keek ik al met een schuin oog naar de sport. Op het moment dat er een vacature kwam op de sportredactie heb ik de overstap kunnen maken. Eerst tv en radio, inmiddels moet je eigenlijk alles doen op mediagebied.”

Wat zijn je specialiteiten?

Karin Mulder (rechts) interviewt Dylan Groenewegen bij de wielerwedstrijd De Gouden Pijl in Emmen

,,Wielrennen en schaatsen zitten in mijn portefeuille, maar ik doe zowat alles behalve voetbalwedstrijden. Ik kom met veel verschillende sporters in aanraking, vooral omdat ik in de hoek zit van portretten maken. Dat doe ik voor het tv-programma De Warming-Up, dat elke vrijdag wordt uitgezonden. Dat programma maak ik vrijwel alleen waarvoor ik bij voorkeur sporters opzoek die een link hebben met het weekend. Omdat ik schaatsen doe voor RTV Drenthe kom ik veel in Thialf en heb ik onder meer de Winterspelen van 2010 in Vancouver gevolgd, maar ook de Paralympics in Londen en de Spelen in Peking. Daarnaast heb ik twee keer de Tour de France voor Rabobank gedaan, in mijn eigen tijd. Daar heb ik toen wel vakantie voor opgenomen.”

Karin Mulder in gesprek met oud-wielrenner Gert Jakobs

Hoe ben je in het bestuur van de NSP terecht gekomen?

,,Het was een verrassing toen ze me vroegen om algemeen bestuurder te worden. Ik breng natuurlijk wel mee dat ik uit de regio kom én een vrouw ben.”

Deed je eerder iets binnen de NSP?

,,De NSP was voor mij altijd een verloren hoek, ik stond er nogal vrijblijvend in. Eerlijk gezegd had ik met de NSP alleen te maken als ik een accreditatie moest aanvragen. Ik denk dat de meeste regionale journalisten het zo ervaren.”

Kijk je er nu anders tegenaan?

,,Ik zie nu beter in wat de NSP méér doet dan accreditaties uitdelen. Misschien kan ik er iets aan doen om dat breder uit te dragen, collega’s wakker schudden, aandacht vragen voor veel andere activiteiten van de NSP, bijvoorbeeld de kennis-sessies. Het is gezond en goed dat zulke bijeenkomsten worden georganiseerd.”

Is het nodig, de regio wakker schudden?

,,Je ziet dat verder weg van het westen de aandacht voor landelijke zaken afneemt. Toch is het overgrote deel van de sportjournalisten in de regio werkzaam. De sportjournalistiek in Nederland is méér dan een westelijk gebeuren. Misschien kan ik er iets aan doen dat besef breder over te brengen.”

HENK MEES