Nieuws

‘Rij d’r omver’

Bij het EK paardensport in Rotterdam werd de omloop van springruiter Marc Houtzager verstoord door enkele dierenactivisten, die vanaf de tribune het parcours opkwamen. Gekleed in zwarte bikinitop en shorts holde een van hen tussen de hindernissen door, met teksten op haar buik en rug: ‘Stop horse slavery’.

NRC-columnist Wilfried de Jong beschreef hoe NOS-commentator Laurens van Lieren het voorval beleefde:

,,Een streaker, o jee!” riep co-commentator Laurens van Lieren. „Rij d’r omver! Mag ik niet zeggen natuurlijk.” Om daarna gas terug te nemen: „Ik ben vóór dierenwelzijn. Paarden hebben het allerbeste leven, geloof mij!”

Op de persconferentie na afloop had de organisatie het incident liefst onbesproken gelaten. ,,Ze wilden het negeren tot er rechtstreeks naar gevraagd. Marc Houtzager die zijn omloop eventjes verstoord zag door de commotie op de tribune, wilde er eigenlijk geen woord aan vuil maken. Toen hem er naar gevraagd werd, had hij het over idioten en lafaards”, vertelt paardensportfotograaf Jacob Melissen.

Jacob Melissen, die goed is hersteld van eind 2018 geconstateerd darmkanker, fotografeerde voor onder meer De Telegraaf op het EK. Hij constateerde dat het EK alleen in het slotweekend de aandacht trok van de dagbladen. ,,Op dinsdag was er al een eerste medaillemoment, op vrijdag de landenwedstrijd, maar pas op zondag heb ik de landelijke dagbladen gezien, het ANP helemaal niet, althans ik niet. Paardensport is in de kranten echt een onderschoven kind als je het afzet tegen de prominente plaats die de Nederlandse hippische sporters mondiaal innemen.”

Wél signaleerde Melissen een aanmerkelijke toename van fotografen. ,,Je ziet vooral meer fotografen uit het buitenland. Wat je ook in de paardensport ziet is groei van social media. Iedereen die een website heeft, mag zich journalist noemen en krijgt een accreditatie. Je mag je afvragen wat ze toevoegen.”

De internationale media werden volgens Melissen adequaat bediend in Rotterdam. ,,Het was toereikend , maar niet meer dan dat. De informatievoorziening was in orde. Maar de ruimte in Kralingen is zo beperkt dat de pers over drie locaties verdeeld was. Dat maakte het onderling communiceren extra lastig.”

Streakers verstoren het EK paardensport in Rotterdam. (Foto’s: Jacob Melissen)

Streakers verstoren het EK paardensport in Rotterdam. (Foto’s: Jacob Melissen)