IN DE SPO(®)TLIGHT

Abe Mijdam, nieuw bestuurslid NSP

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is sinds kort in het bestuur van de NSP vertegenwoordigd door Abe Mijdam (59). Hij is de opvolger van Thomas Bruning. Samen vormen zij de leiding van de NVJ.

Abe Mijdam, bestuuslid NSP (foto: Truus van Gog)

Wat heb je met sportjournalistiek, Abe?

,,Op mijn negentiende was sport voor mij de belangrijkste reden om de journalistiek in te gaan. Dat kon via de School voor de Journalistiek. Ik koos ervoor in de leer te gaan bij een krant, in mijn geval een nieuwsblad in Rivierenland. Daar heb ik een flink aantal jaren over sport geschreven. De passie voor sport is altijd gebleven. Ik vind het echt leuk om de kracht van de kennis die ik heb van de journalistiek nu ook in te zetten binnen het bestuur van de NSP.”

Hoe ziet jouw loopbaan eruit?

,,Vanuit het Rivierenland ben ik bij het Utrechts Nieuwsblad terecht gekomen. Daar ben ik twaalf jaar  chef van de stads- en regioredactie geweest, de laatste jaren als chef verslaggeving  van AD/Utrechts Nieuwsblad en AD/ Amersfoortse Courant. In die jaren is FC Utrecht altijd een belangrijke factor voor de krant geweest. Na de fusie met de andere kranten van de Persgroep heb ik een carrièreswitch gemaakt en ben ik directeur van het partijbureau van GroenLinks geworden. Voor mij was dat niet zo’n merkwaardige switch omdat ik altijd al heel erg bezig was met het bouwen aan een organisatie. Vanaf 2017 doe ik dat als zakelijk leider van de NVJ.”

Wat houdt dat in bij de NVJ?

,,Thomas Bruning is als algemeen secretaris verantwoordelijk voor de collectieve belangenbehartiging, de woordvoering, juridische zaken, alles waar de NVJ voor staat. Ik doe bij de NVJ de interne organisatie, zeg maar de bedrijfsvoering, en ik ben directeur van Villamedia. Toen Thomas Bruning aangaf dat hij het tijd vond om het stokje binnen het bestuur van de NSP door te geven, vond ik het fijn dat het bestuur van de NVJ bij mij uitkwam. De sportjournalistiek ben ik altijd een warm hart blijven toedragen.”

Heb je bepaalde taken of ambities als bestuurslid van de NSP?

,,Mijn eerste bestuursvergadering moet nog komen, maar mijn ambities liggen in het verlengde van de NVJ. Mijn uitgangspunt is het belang van de sportjournalist. Daar liggen heel veel overeenkomsten. Binnen de NVJ zijn we bijvoorbeeld heel erg bezig met de veiligheid van journalisten en fotografen, de status en de tarieven van freelancers, de positie van fotojournalisten. Waar ik mijn tanden in ga zetten, weet ik nog niet precies, maar ik zal me allereerst afvragen waaraan de meeste behoefte bestaat bij de sportjournalisten, waaraan ik het beste kan bijdragen.

Hoe is de organisatiegraad van sportjournalisten binnen de NVJ?

,,Daar houden we geen registratie van bij. Ik weet wel dat er heel veel sportjournalisten lid zijn van de NVJ. In totaal telt de NVJ 7900 leden. Dat is een flink deel van alle journalisten en fotografen in Nederland. Afhankelijk van wat je daaronder wilt benoemen, loopt dat totaal uiteen van 18.000 tot 25.000. De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) is volledig geïncorporeerd binnen de NVJ. Met andere organisaties als de Vereniging van Onderzoeksjournalisten,  de Auteursbond, de Coöperatie, Nieuwspoort en de NSP hebben we verschillende vormen van samenwerking. De NSP heeft als zelfstandige organisatie een belangrijke rol in de dienstverlening, bijvoorbeeld bij accreditatieprocedures, bij het toezicht op optimale werkomstandigheden en met de NSP-kaart die veel status heeft binnen de sport. Het belang van de NSP wordt ook binnen de NVJ goed ingezien.”

HENK MEES