IN DE SPO(®)TLIGHT

Olav Mol, verslaggever Formule 1 op Ziggo Sport

In 28 jaar tijd heeft Olav Mol inmiddels 500 Formule 1-races van tv-commentaar voorzien. Van Monaco 1991 tot Singapore 2019. Zijn loopbaan leidde hem via de NOS (één jaar), RTL, SBS6, opnieuw RTL en Sport1 naar Ziggo Sport. Van Jos Verstappen naar Max Verstappen.

Tien jaar geleden bij zijn 300ste Grand Prix vroeg het AD Olav Mol al eens naar de toekomstmogelijkheden van Max Veratappen, toen nog maar elf jaar jong. ,,Met de genen van zijn vader Jos en zijn moeder Sophie zou het Max Vertappen misschien wel moeten lukken, maar daarvoor is het echt te veel te vroeg”, antwoordde Olav Mol destijds.

Olav Mol (Foto Peter van Egmond - Egmond Images)

Ruim tien jaar later raakt Olav Mol al in extase bij elke succesvolle inhaalactie van Max Verstappen, vooral als hij ook nog wint. ,,Ik ben geen journalist. Ik ben in mijn beleving verslaggever in dienst van de sport”, zegt hij nu in een interview in het AD en de regionale kranten van de Persgroep.

Mol kreeg de microfoon in handen nadat hij actief was geweest als deejay op school, radiopiraat en speaker op Zandvoort. In die laatste rol volgde hij het pad van Cees Verhart, Fred van Putten en Hans Kievit op die later ook allen Formule 1 hebben verslagen voor de NOS. Bij zijn eerste race in 1991 kwam NOS-regisseur Martijn Lindenberg naast hem zitten. Om hem af te remmen.

Sinds Nederland met Max Verstappen weer met een coureur in de Formule is vertegenwoordigd, krijgt Mol een team met zich mee naar de races: iemand, voor de techniek, een cameraman en pitreporter Jack Plooij. Aan een ex-coureur naast zich in de commentaarcel heeft Mol geen behoefte. ,,Ziggo wilde het vorig jaar proberen met Giedo van der Garde. Het werkte niet. Giedo moet niet gaan uitleggen wat een rode of gele band is. Hij riep heel veel wat ik ook weet. Het moet wel wat toevoegen”, vertelt Mol in het AD-interview.

Kritiek op zijn commentaar legt hij achteloos naast zich neer. ,,Ach, als je anderhalf miljoen kijkers hebt en er zijn er steeds 35 die lopen te griepen en me een lul vinden … Prima, lekker doen.” 

Tijd om te stoppen is het nog lang niet, vindt Mol die in 2016 de Theo Koomen Award won voor het beste sportcommentaar op radio en tv. ,,Mijn probleem is dat ik in mijn kop nog altijd 27 ben en niet 57. Als ik op zondag wakker word, denk ik nog steeds: yes, raceday!”