Nieuws

Zeventiende boek Yoeri van den Busken

Met het zeventiende boek uit zijn omvangrijke bibliografie heeft Yoeri van den Busken een bijzonder onderwerp te pakken: de loopbaan van Piet Schrijvers, gecombineerd met de ziekte van Alzheimer die de markante doelman onlangs heeft overvallen.

Van den Busken schreef niet alleen het boek ‘De Beer van de Meer’, maar werkte samen met Leo Oldenburger ook aan de gelijknamige documentaire die afgelopen zondag bij FOX Sports in première ging.

Yoeri van den Busken met Piet Schrijvers

In zowel de documentaire als in het boek blikt Schrijvers (72) terug op zijn glansrijke keeperscarrière bij onder andere FC Twente, Ajax en het Nederlands elftal. Ook spreken Schrijvers en zijn familieleden over Alzheimer.

Oldenburger vertelde bij FOX dat hij door Bertus Holkema (Firstline Security) op het spoor was gezet, omdat Schrijvers dingen begon te vergeten. En Van den Busken vertelde in die uitzending dat de belangrijkste van zijn vijf bijnamen - de Beer van de Meer – was verzonnen door journalist Dick van Gangelen (Het Parool en later AD), vader van Jan Joost van Gangelen (FOX Sports).

Van den Busken heeft Schrijvers als verslaggever voor Telegraaf en VI vaak geïnterviewd en heeft veel materiaal over hem verzameld, dat de basis vormde voor zowel boek als docu.

Schrijvers veroverde onder meer vijf keer landstitels met Ajax en maakte twee wereldkampioenschappen mee. Nog altijd is hij de houder van een uitzonderlijk record: in het seizoen 1971/72 kreeg hij slechts tien doelpunten tegen. ,,Niet slecht voor een bouwvakkertje, zegt hij over die imposante carrière.

Het boek met als titel ‘Beer van De Meer’ telt 256 pagina’s en kost € 21,50.