Nieuws

‘Hollands stormpje in Suzuka’

,,Een Hollands stormpje. Niks spannends, althans in dat deel van Japan waar de Formule 1-race werd gehouden”, vertelt Rik Spekenbrink, verslaggever voor AD en de regionale titels van de Persgroep, over orkaan Hagibis die Japan teisterde. Bij de Formule 1-race in Suzuka, op 380 kilometer van Tokio, was afgelasting van de kwalificatieraces op zaterdag het belangrijkste ongemak.

,,Op zaterdag mochten we vanwege de tyfoon het circuit niet op. Het stormde flink die dag, maar in Suzuka was het niet erger dan ik in Nederland heb meegemaakt. Ik denk dat we geluk hebben gehad want ik zag op tv de hele dag modderstromen, huizen zonder daken en veel mensen die geëvacueerd waren”, aldus Spekenbrink.

Op het circuit van Suzuka viel het hem wel op dat op vrijdag al in de paddock met zandzakken werd gesleept, uit voorzorg om de garageboxen van de Formule 1-bolides droog te houden. ,,Na de tweede vrije training op vrijdagmiddag, werd bijna alles afgebroken, ook de fanzone.”

Terwijl het circuit op zaterdag gesloten moest blijven, bleek het geen beletsel om elders de straat op te gaan. ,,Het was wel vrij leeg op straat. Veel mensen bleven binnen. Bij restaurants lagen zandzakken voor de deur. Ik ben op zaterdag gewoon even naar zee geweest, naar de Baai van Ise.”

Dat de orkaan elders meer schade had aangericht, kon Rik Spekenbrink maandag, daags na de race, in Tokio opmaken. ,,In Tokio liet Twan van Gendt, de BMX-er, mij een filmpje zien dat hij had opgenomen. Daarop zag je wel dat er een enorme storm had gewoed, maar ik zag daarop echt geen rondvliegende dingen of zo.”

Zandzakken in de paddock in Suzuka (Foto: Rik Spekenbrink)

De BMX-ploeg was in Tokio voor een olympisch testevent met het oog op de Spelen van volgend jaar. ,,Vanwege de tyfoon hebben ze dat testevent naar vrijdag vervroegd en in zijn geheel op één dag afgewerkt. Ik hoorde ook dat Marit Bouwmeester in Enoshima, ten zuiden van Tokio, waar de olympische zeilwedstrijden worden gehouden, al haar materiaal in veiligheid heeft moeten brengen. Uit voorzorg. Ze hebben daardoor geen schade opgelopen.”