Nieuws

‘Die plaatselijke journalistjes’

De telefoon van Leon ten Voorde ontplofte vrijdagavond. De journalist die FC Twente volgt voor het regionale dagblad Tubantia werd er meteen op aangekeken nadat Twente-voetballer Xandro Schenk op FOX Sports had uitgehaald naar ’die plaatselijke journalistjes’. In de studio deed Hans Kraay er een schepje bovenop. ,,Kotsmisselijk word ik van die plaatselijke journalistjes die steeds aan de poten van de trainer zagen”, aldus Kraay.


,,Iedereen keek naar mij, iedereen dacht aan mij bij die uithaal van Xandro Schenk”, aldus Ten Voorde, die niet alleen in de krant, maar ook in praatprogramma’s op radio en tv regelmatig over FC Twente oordeelt. Het toeval wilde dat Ten Voorde en Schenk elkaar na afloop van de wedstrijd in de lift van de Grolsch Veste troffen. Ten Voorde: ,,Xandro Schenk vertelde mij meteen dat hij zeker niet op mij had gedoeld. Hij ergert zich vooral aan uitspraken op RTV Oost. Daar wordt een voetbal-talkshow uitgezonden waarin oordelen over voetbal wel eens wordt verward met kroegpraat.”


Ten Voorde: ,,Het ergste is dat Hans Kraay op tv klakkeloos voor waar aanneemt wat Schenk zegt. Hij heeft zich niet verdiept in de kritiek, hoe en waar die is geleverd. Ik heb in de krant een kritische analyse geschreven over het spel van FC Twente, niet eens toegespitst op de trainer. Wat ze op tv roepen, wordt één op één overgenomen en uit zijn verband gerukt op supporterssites. Daaruit concluderen spelers als Schenk dan weer dat er aan de poten van de trainer wordt gezaagd.”


Hans Kraay blijft achter zijn woorden staan. ,,Ik baseer me op wat ik hoorde van onze verslaggever in Enschede. Die meldde voor de wedstrijd al dat de positie van de trainer onder druk stond en er zeker niet sterker op zou worden, mocht FC Twente opnieuw verliezen. Ik ga ervan uit dat onze mensen hun huiswerk goed doen en niet zomaar wat roepen. In de studio heb ik daar voor de wedstrijd al op gereageerd door te stellen dat ik het belachelijk vind dat er nu al gemorreld wordt aan de positie van de trainer. Toen ook Xandro Schenk daar na de wedstrijd over sprak, waren die woorden me uit het hart gegrepen. Nee, dat vind ik niet overdreven of ongenuanceerd.”


Niet alleen generaliserend, denigrerend klonken ze ook, de woorden van Schenk. Ten Voorde: ,,Hoe in De Telegraaf over Erik ten Hag is geschreven, was nog veel erger. Daar heb ik geen Ajax-speler over gehoord. Die kritiek op Ten Hag vond ik echt een schande voor het vak.”

HENK MEES