IN DE SPO(®)TLIGHT

Edwin van Zandvoort, clubfotograaf PSV

,,Een bijzondere foto”, noemt fotograaf Edwin van Zandvoort (54) het. Samen met zijn zoon Aaron (26) is hij als clubfotograaf exclusief voor PSV werkzaam. Zo maakte hij vrijdag 1 november als enige de foto van bondscoach Ronald Koeman met Mohamed Ihattaren in een shirt van Oranje, nieuws dat hij twee dagen geheim moest houden.

Edwin, hoe ging dat met Ronald Koeman en Mohamed Ihattaren?

,,Ik kreeg ’s morgens om tien uur  een telefoontje met het verzoek om zo snel mogelijk naar De Herdgang te komen omdat Mohamed Ihattaren voor Nederland had gekozen. Binnen een half uur was ik er. Ronald Koeman stond al naar de training te kijken, een besloten training. Na de training, nadat de spelers hadden gegeten, heb ik die foto kunnen maken. Toch een bijzonder moment, eigenlijk het begin van zijn interlandcarrière als A-international.”

En dan mag je daar tot zondagmorgen negen uur met niemand over praten?

,,Dat weet je als clubfotograaf, dat gebeurt wel vaker Als er bijvoorbeeld een nieuwe speler is gecontracteerd, als er een nieuw tenue is gekozen. Dan blijft het toch spannend tot het moment dat het nieuws over Mohamed Ihattaren bekend mocht worden. Ik zat zondagmorgen om negen uur klaar om te zien hoe die foto van mij ineens op allerlei sites te zien was.”

Aan welke afspraken moet je je houden als clubfotograaf?

,,De afspraken zijn simpel en logisch. Ik heb bijvoorbeeld ook toegang tot alle besloten trainingen, dan geldt de afspraak dat ik geen foto’s maak waaruit je de opstelling kunt afleiden. Verder gelden er eigenlijk geen restricties. Als PSV niet wint, dan maken we ook foto’s van teleurgestelde spelers. Voetbal is emotie, ook voor een club en de clubfotograaf.”

Edwin van Zandvoort (rechts) met zijn zoon Aaron. (Foto: PSV Media)

Waar kunnen we de foto’s van jou zien?

,,Ik fotografeer voor de website van PSV, voor de magazines, zeg maar voor alle media-uitingen van de club. PSV heeft ook een contract met het fotopersbureau Soccrates, dat alle foto’s van PSV via de eigen site online brengt. Ik werk samen met mijn zoon. We zitten altijd waar PSV aanvalt. Ik aan de ene kant van de goal, Aaron aan de andere kant. Hij fotografeert ook de wedstrijden van Jong PSV, ik doe het vrouwenvoetbal.”

Hoe ben je clubfotograaf geworden?

,,Ik werk sinds 1999 als fotograaf. Voor die tijd had ik een paar kledingwinkels die failliet zijn gegaan. Toen ik me moest omscholen, ontdekte ik hoe leuk photoshoppen is. Ik had nog nooit zelf een foto gemaakt, maar toen wilde ik dat zelf ook leren.”

Hoe?

,,Ik heb alles zelf aangeleerd. Ik ontdekte al snel dat hier mijn passie lag. Ik was al PSV-supporter. Als je alle ins en outs van een club kent en het spelletje ziet, maakt dat het fotograferen alleen maar spannender en leuker. Aanvankelijk werkte ik voor Peter Smulders, maar al snel zat ik bij Nederland – Italië in de ArenA en werd ik op één dag benaderd door vier bureaus die vroegen of ik voor ze wilde gaan fotograferen.”

En hoe ben je vervolgens bij PSV terecht gekomen?

,,Ik kwam al vaak bij PSV voor opdrachten die ik kreeg via een bureau. Vier jaar geleden benaderde PSV mij met het verzoek fulltime en exclusief voor de club te gaan werken. Dit is mijn vierde seizoen in die rol.”

Wat houdt dat in, fulltime en exclusief?

,,Elke dag is er wel iets dat gefotografeerd moet worden van wedstrijden, trainingen, fotografie voor de magazines of fanshop. Noem maar op, eigenlijk alles wat bij PSV op de foto moet. Daarnaast kan ik voor andere opdrachtgevers werken. Architectuurfotografie bijvoorbeeld is ook een echte passie voor mij geworden. Maar al mijn andere opdrachtgevers weten dat PSV mij plotseling kan oproepen. PSV staat altijd op één.”

 

HENK MEES