IN DE SPO(®)TLIGHT

Martiene Bruggink was nog ‘dolgraag’ doorgegaan bij Oranje

Negentig voetbalinterlands achtereen was Martiene Bruggink in de weer rond Oranje. Bijna zeven jaar lang regelde ze alles wat haar aandacht vroeg. Met de laatste interland van 2016 kwam daaraan in Luxemburg een einde. ,,Jammer, ik had dolgraag door willen gaan, zo leuk was het wel”, zegt de zus van ex-international Arnold Bruggink.

Waarom stop je, Martiene?
,,Ik ben freelancer en doordat de wetgeving voor freelancers is aangepast, vindt de KNVB het moeilijker geworden om met freelancers te werken. Ze nemen iemand in dienst die ook mijn werkzaamheden gaat doen.”

Wat houdt je werk in?
,,Dat betreft vooral logistieke zaken en mediaorganisatie rond persconferenties, bij spelersinterviews, in de mixed zone, op de perstribune. Veel praktische zaken dus. De backoffice, samen met Monique Kessels, die dat al tijdenlang doet in dienst van de KNVB.”

Hoe ben je hierin gerold?
,,Vanaf 1997 heb ik lang met Kees Jansma samengewerkt. Eerst bij Canal+, daarna bij WK Producties, het bedrijf van Kees Jansma. Toen Kees als mediaman in de staf van het Nederlands elftal ging werken, kwamen ze ook naar mij toe. Aanvankelijk deed ik dat met mijn tweelingzus Hilde. Later bleek het toch praktischer dat ik haar werk overnam.”

Heb je veranderingen of ontwikkelingen gezien?
,,Veranderingen niet zozeer, er komen wel steeds meer partijen op interlands af. Eerst had je te maken met de rechtenhouders van tv, de niet-rechtenhouders, de print-media en de fotografen. Daar zijn steeds meer internet-media bijgekomen en andere partijen met een camera, bijvoorbeeld ANP Video, Telegraaf TV, AD TV. Dat vergt steeds aparte afspraken.”

En nu?
,,Ik heb een eigen kledingzaak en als freelancer werk ik onder andere voor Fox Sports en UEFA. Voor de UEFA werk ik nu zo’n zeven jaar als Venue Operations Broadcast Manager bij wedstrijden in de Europa League, speciaal op het vlak van tv en commercie. Misschien kan ik dat werk voor de UEFA uitbreiden, zeker nu ik tijdens de periode met al die kwalificatie-interlands niet meer voor de KNVB zal werken.”

(foto: Jerry Lampen)