IN DE SPO(®)TLIGHT

Henk Hoijtink, afscheid van de sportjournalistiek

Henk Hoijtink (58) trekt zich terug als chef-sport van Trouw en uit de dagelijkse praktijk van de sportjournalistiek. Bij Trouw gaat hij verder als eindredacteur. Zijn zaterdagse column over voetbal blijft hij schrijven. Ook van Euro 2020 zal Henk Hoijtink nog verslag doen.

Hoe ben je tot deze stap gekomen, Henk?

,,Ik heb er wel enkele maanden over nagedacht en goed overlegd met de hoofdredactie. Gezamenlijk hebben we bekeken hoe de weg zou kunnen lopen. Ik ben 58, als je 62 bent wordt het alweer lastiger zo’n stap te zetten. Gelukkig heb ik zelf de regie kunnen houden. Ik ben blij dat dat ik door kan gaan met mijn voetbalcolumn op zaterdag en het EK voetbal nog kan gaan doen.”

Wat gaf de doorslag?

Henk Hoijtink (rechts) werd uitgeroepen tot sportjournalist van het jaar 2017. Thijs Zonneveld, een jaar eerder winnaar, reikte de prijs aan hem uit.

,,Dat ik in de rol die ik nu krijg nog heel veel kwijt kan. Ja, het wordt een minder schrijvende functie, maar ik zal nog wel eens een groter verhaal kunnen schrijven, naast de column. In de twintig jaar dat ik voor Trouw over voetbal schrijf, na twintig jaar bij het Noordhollands Dagblad, ben ik overal geweest. Ik heb het beste voetbal van nabij mogen beleven, een goede tijd voor de pers meegemaakt, met meer openheid dan de laatste jaren het geval is. Maar ik besef ook steeds nadrukkelijker dat een doorsnee-wedstrijd die Ajax met 4-1 of 5-2 wint mij minder is gaan boeien. De Nederlandse competitie is wel erg voorspelbaar geworden. Tien jaar geleden vond ik altijd wel een interessant aspect voor het wedstrijdverslag. Nu weet ik het wel.”

Hoelang schrijf je die column al?

,,Dit is mijn tiende jaar dat ik die column schrijf. Ik ben de krant er heel erg dankbaar voor dat ik daarmee en met mijn beschouwingen mijn eigen stempel heb mogen drukken. Dat kan niet bij elke krant.”

Wat betekent Trouw voor jou?

,,Met mijn calvinistische achtergrond vanuit het ouderlijk huis heb ik Trouw altijd al gelezen. Het mooie aan Trouw vind ik dat het een krant is die op een andere manier dan de meeste andere kranten de wereld beziet. Misschien klinkt dat nogal gedragen, maar ik mag nu meewaken over het DNA, het gezicht en de normen en waarden van Trouw.”

Verandert jouw column van toon nu je afscheid neemt van de perstribune?

,,Die zal niet wezenlijk veranderen. Ik besef heel goed dat ik verder van de materie af kom te staan, maar ik schrijf de laatste jaren al meer beschouwend. Met mijn ervaring moet ik het gebrek aan actueel veldwerk wel kunnen compenseren. Het kan ook best dat ik nog eens een persconferentie van Ronald Koeman bezoek, bijvoorbeeld om zijn lichaamstaal te observeren. Want Ronald Koeman kan niet liegen. Aan hem kun je zien wat hij er werkelijk van vindt, zonder dat hij het uitspreekt.”

Hoe is er gereageerd op jouw vertrek uit de voetbaljournalistiek?

,,Voor sommigen kwam het als een donderslag, een verrassing die ze niet zagen aankomen. Marco Timmer van VI zei mij laatst dat het mooi moet zijn als alle collega’s het jammer vinden dat je weg bent uit de voetbaljournalistiek. Zo’n opmerking is prettig om te horen. Het versterkt het gevoel dat ik een gewaardeerde en collegiale plaats heb ingenomen in de journalistiek.”

 

HENK MEES