Nieuws

Mees beschrijft ‘kleinkinderen van Cruijff’

Heel bescheiden werd deze week een postpakket afgeleverd bij de NSP, afkomstig van De Vliegende Keeper uit het Vlaamse Noorderwijk. Inhoud: een pakbon en een boek met de titel ‘Van Appie tot Ziyech’. Geen ronkend persbericht erbij. Onderaan de cover slechts in bescheiden afmetingen de namen van de auteur (Henk Mees) en de uitgever (Willems Uitgevers).

Henk Mees

Zelfs op de websites en sociale media is er weinig terug te vinden van de verschijning van dit boek met als ondertitel Ajax 4.0, de kleinkinderen van Cruijff.

De inhoud van het boek is grotendeels geïnspireerd op de bijdragen die Henk Mees (1948) levert aan de Belgische website dewitteduivel.com, waarin de eindredacteur van onze website NSP.nl in de rubriek ‘Uit de Hollandse School’ wekelijks over voetbal in Nederland schrijft.

Hij kan daarvoor bogen op een brede ervaring in de sportjournalistiek, leert ons de flaptekst. Dat klopt. Bosschenaar Henk Mees schreef over topvoetbal in boeken en tijdschriften, maar het meeste in ‘zijn’ Brabants Dagblad.

Henk Mees begon daar in 1980 als sportverslaggever en schreef in GPD-verband behalve over regionale sport ook over vele EK's en WK’s voetbal, als vaste volger van Oranje. Daarnaast werd hij genomineerd voor De Tegel voor zijn verhalen in de zaak Marco Kroon en beet hij zich vast in het dossier over de Q-koorts. Hij heeft dus een brede blik.

Kortom, er is geen enkele reden voor hem noch voor zijn uitgever om de verschijning van ‘Van Appie tot Ziyech’ in alle stilte te laten plaatsvinden.

Mees beschrijft in zijn boek de rode draad die al ruim vijftig jaar door de internationale successen van Ajax loopt. Elke titel en beker draagt de sporen van eigen talenten.

De columnist van het Brabants Dagblad beschrijft hoe Ajax met een melange van techniek, Amsterdamse flair en een glimlach op het gelaat voortdurend de weg naar de Europese top vindt.

‘De kleinkinderen van Johan Cruijff’, werden ze op hun triomftocht door de Champions League van vorig seizoen gedoopt. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne hebben Ajax inmiddels verlaten, maar hun opvolgers staan klaar.

En als ze niet voortkomen uit de opleiding op De Toekomst, zijn het vaak spelers die zich snel de geest van Ajax meester maken.

In ‘Van Appie tot Ziyech’ beschrijft Mees de hoogtepunten onder coaches als Rinus Michels, Johan Cruijff, Louis van Gaal en Erik ten Hag. Daarmee ontstaat een treffend beeld van de betekenis van Ajax, van Johan Cruijff tot Frenkie de Jong, van Appie tot Ziyech.

De Amsterdamse club is daar – terecht – niet bescheiden over en daarom hoeft Henk Mees dat ook niet te doen.

GERARD DEN ELT

 

Titel: ‘Van Appie tot Ziyech’

Auteur: Henk Mees

148 pagina’s met illustraties van Stanley Gontha

Uitgeverij: Willems Uitgevers

EAN: 9789492419675