SCHOT VOOR DE BOEG

#gesigneerdboek als #ontlezingstegenoffensief van sportschrijvers

Het begon met een tweet van Willem Vissers die ik in de trein las, op weg naar huis na een lezing over doping in Utrecht. De avond bezonk nog, waardoor Johan Cruijff van Auke Kok (in mijn geval zónder inlegvel) aanvankelijk onaangeroerd in de rugtas bleef.

‘In de feestmaand geef ik zes gesigneerde boeken weg. Nieuwe en oudere boeken. Geef je voorkeur aan in antwoord aan mij en ik loot op dinsdag 10 december. Keuze tussen steekwoorden: Ajax, Feyenoord, meisjes, Piet, Pingelaars of Voetbal.’

Leuk, dacht ik. Een mooie vorm van lezersbinding. En bovendien goede reclame voor het vak van sportschrijver, temeer omdat degene die hem postte in 2011 nog werd bekroond met de Hard gras Prijs. Ofwel: Vissers had het jaar daarvoor ‘de beste sportjournalistieke prestatie’ geleverd, te weten zijn sublieme verslag van de door Oranje verloren WK-finale tegen Spanje voor de Volkskrant.

Waarom niet aanhaken, flitste het door m’n gedachten. Oké, mijn geautoriseerde biografie over hardloopster Lornah Kiplagat, Het meisje van de nacht, was ietwat gedateerd. Haar levensverhaal daarentegen nog altijd actueel (en lezenswaardig, vond ik onbescheiden). Dus waarom niet ook een gesigneerd exemplaar in de verloting doen? Juist ook omdat overdag ‘ontlezing’ (onder jongeren) in de actualiteit had gestaan…

De daad werd bij de ingeving gevoegd, en de tweet met hashtag #gesigneerdboek verstuurd. Afgesloten met de oproep: wie volgt?

Edward Swier volgde, als eerste, de volgende ochtend. ‘De knuppel was in het hoenderhok gegooid’, meende hij – achterblijven was geen optie, aldus Swier.

De handschoen werd opgepakt: Ralph Blijlevens haakte in, Erik van Lakerveld – net als Swier met een ‘kakelvers’ boek was er snel bij en Yoeri van den Busken bood zelfs twee van zijn titels aan, onder het credo ‘Lezen zullen we!’

En gelezen werd er. Tenminste, in elk geval de tweets over #gesigneerdboek – met een gestaag uitdijend aanbod en steeds meer sportschrijvers die zich achter het initiatief schaarden. Daarom kwam er de vervolgtweet, met een nieuwe hashtag: #ontlezingstegenoffensief – met daarin een boodschap aan de VO-raad: en nu maar hopen dat óók sportboeken aan de boekenlijsten voor het voortgezet onderwijs mogen worden toegevoegd.

Een week later staat de teller op zo’n 25 collega’s die hun eigen werk aanboden, en zijn er nog altijd instromers. Bovendien is er de eerste leerkracht die zich heeft gemeld, bij Thomas Sijtsma die zijn boek Het Beest (over oud-wielrenner Lieuwe Westra) binnenkort hoogstpersoonlijk in het Friese Engwierum bij meester Romke op school gaat langsbrengen.

Alsof het zo moest zijn, zo vlak voor het tikken van dit Schot voor de boeg, liet Willem Vissers vandaag weten wie de zes gelukkige winnaars zijn. Mijn vier resterende exemplaren gaan er morgen uit, anderen volgen later of hebben hun meedingers ook reeds geplezierd. Wat rest is het brutale advies: nu jullie fotografen… het is immers een feestmaand!

 

MARCO KNIPPEN
Voorzitter NSP