Nieuws

Pionieren in de Elfstedenhal

Het Nederlands Kampioenschap shorttrack werd afgelopen weekend voor de eerste keer in de Elfstedenhal in Leeuwarden gehouden. Journalist Renze Lolkema (Leeuwarder Courant) en fotograaf Douwe Bijlsma delen hun gemengde ervaringen. Carl Mureau (KNSB) vraagt begrip en belooft verbeteringen.

De Elfstedenhal is een ijsbaan die in 2015 werd geopend. ,,Het is een aantrekkelijke arena binnen de Elfstedenhal. De oude hal, die is afgebroken en waar een parkeerplaats voor in de plaats is gekomen, was in de jaren 80 en in 1991 vier keer decor voor het NK shorttrack”, meldt Renze Lolkema.

Hij signaleert dat de vorig jaar half verbrande Sjinkie Knegt als toeschouwer de meeste aandacht trok, zowel van pers als publiek. Renze Lolkema merkt op dat de deur naar de perskamer regelmatig in het automatische slot viel en dat er vanuit de persruimte amper zicht was op het wedstrijdcircuit ,,Dat kwam omdat de organisatie de baan met grote schermen had afgeschermd, om zo een knusse sfeer te kweken. WiFi was er, maar haperde af en toe. Waarschijnlijk omdat iedereen op het openbare netwerk kon inloggen.”

Rechts beneden is er nog net wat ruimte om de camera op de schaatsbaan te richten. (Foto: Douwe Bijlsma)

Langs de baan was een perstent neergezet die vooral werd gebruikt door de zeven fotografen. Renze Lolkema: ,,Het was na afloop even wachten op de atleten omdat voor hen nog een Meet & Greet met fans was gepland. Omdat de tijdsdruk nihil was, viel hier voor de meeste journalisten mee te leven. Alleen NRC kwam in de problemen, de verslaggever ter plekke had een deadline van 16.15 uur voor de digitale nieuwsbrief die de krant dagelijks rondstuurt.

Fotograaf Douwe Bijlsma bekeek de wedstrijd vanuit het perspectief van de fotograaf. Hij had nogal wat aanmerkingen. Bijlsma:  ,,Op zaterdag waren Martin de Jong en ik er als vertegenwoordigers van de pers. De persruimte was boven in een ruimte ingericht die op zeg maar vijf minuten lopen van de baan op het middenterrein lag, bereikbaar via tunnel en gangen. Die tijd heen en terug maakte het krap om beeld weg te zetten. In de persruimte lag een bekabeld snel netwerk.”

Bijlsma miste in de persruimte informatie over lotingen en uitslagen en op zaterdag de mogelijkheid wat te drinken of een hapje te nemen.  Bijlsma: ,,Qua fotoposities was er eigenlijk maar één veilige plek en dat was een verhoging op het rechte eind, waar de shorttrackers recht op je aan kwamen rijden. Op een andere positie kwamen de coaches steeds voor de fotografen staan.  Ook bij het uitkomen van de bocht aan de andere kant was geen veilige ruimte beschikbaar. Bij een val van een deelnemer liep je grote kans tussen de kussens en de tribune c.q. toeschouwers ingeklemd te raken. Op zaterdag heb ik Carl Mureau aangesproken. Helaas was het zondag nog slechter doordat bij het uiteinde van de baan nog extra tribunecapaciteit was gebouwd. Hierdoor was er nog minder (veilige) werkruimte tenzij je het risico wilde nemen om door een vallende deelnemer omver te gaan. Onder anderen Sander Chamid en Sietse de Boer hebben dat gedaan en gelukkig is er niets gebeurd."

De krappe ruimte langs de baan. (Foto: Douwe Bijlsma)

Carl Mureau, bij de KNSB verantwoordelijk voor mediazaken, belooft beterschap voor volgend jaar. ,,Qua ruimte zijn er altijd grenzen aan wat er mogelijk is.  Met een krap budget is geprobeerd een mooi toernooi neer te zetten. Veel ging goed, diverse punten waren voor verbetering vatbaar. Dat betreft onder meer de posities voor fotografen, catering voor de media en de huldiging van de kampioenen.  Ik hoop op begrip en weet zeker dat die zaken volgend jaar beter geregeld zullen zijn bij het NK Shorttrack.”