Nieuws

Danny -  Als het schaatsen bijzaak wordt

Daar zaten we, gebroederlijk op een bankje in de winterzon, vorige week woensdagmiddag. Het was rond het vriespunt, de ijsvloer op de Weissensee lag er perfect bij en de laatste ronde van de Alternatieve Elfstedentocht was ingegaan. We zaten op zo’n 100 meter achter de finishstreep. Collega Ralph Blijlevens (Tubantia, AD) maakte nog een fotootje van de tien koplopers voor Twitter, ik tikte voor de sociale mediakanalen van de Leeuwarder Courant eveneens een update van de 200 kilometerrace. Tot de telefoon ging.

Danny van den Broek

Danny vroeg of het uitkwam dat hij even belde. Danny is Danny van den Broek, onze meer dan gewaardeerde en altijd vrolijke collega van De Gelderlander. ,,Je hebt nog tien kilometer’’, riep ik uitbundig. Danny was iets minder uitbundig. ,,Ik zal het kort houden. Die melanoom is teruggekeerd. Tumor in m’n hersenen. Heb net gesproken met de specialisten. Acht weken aan de medicijnen. En als die niet aanslaan is de levensverwachting voor mij ongeveer een jaar.’’

Eh…..wat? WAAAATTTT???? ,,Sjeezus, Danny, allemachtig. Jij? Kanker, alweer? Ik schrik me rot.’’

Het bleef even stil aan de andere kant van de lijn. De achtervolgers lagen op zo’n drie minuten, die waren kansloos voor de eindzege. Maar dat deed helemaal niet meer ter zake. ,,Ik heb goede hoop dat die medicijnen aanslaan’’, zei Danny. Ik wist even niet wat te doen, wat te zeggen. ,,Danny, jee….ik heb zoveel vragen, maar het komt nu even heel slecht uit. Ik moet even professioneel zijn en die finale hier in de gaten houden. Morgen rijd ik terug naar Nederland, dan zit ik tien uur in de auto. Dan heb ik tijd zat om te bellen.’’Danny: ,,Joh, dat begrijp ik. Werk gaat nu even voor.’’

Niet veel later kwam Frank Vreugdenhil als eerste over de finish. Herbert Dijkstra (NOS) ving de winnaar als eerste op, daarna namen Eric Korver (schaatsmagazine Schaats.NL en Noordhollands Dagblad), Sjors Leek (schaatsen.nl), Ralph en ik met onze mobiele telefoons de quotes van de plantenkweker uit het Drentse Eldersloo op.

Foto: Glenn Wassenbergh

Een uurtje later kroonde Laura van Ramshorst zich tot winnares bij de vrouwen. Nadat de fotografen Arjen Vervoort (schaatspeloton.nl), Glenn Wassenbergh (oa Leeuwarder Courant en Telegraaf), Neeke Smit (idem) en Vincent Riemersma (ANP) hun beelden hadden geschoten was het wederom onze beurt de begeleidster van verstandelijk gehandicapten uit Nijkerk te vragen naar haar, dé verrassing van deze schaatsdag.

TECHENDORF - Laura van Ramshorst in actie op de Weissensee tijdens de Alternatieve Elfstedentocht. (FOTO: ANP VINCENT RIEMERSMA)

Daarna, in de perstent naast de baan, werden alle opdrachtgevers op maat bediend. Maar in gedachten spookte Danny door mijn kop, mijn bevriende collega met wie we tijdens de Winterspelen van 1998 in Nagano diens onvergetelijke veertigste verjaardag vierden, die ooit Rintje Ritsma vroeg naar diens rare voornaam waarna het interview nagenoeg voorbij was, die ontzettend blij was met zijn terugkeer op de sportredactie van De Gelderlander nadat hij gedwongen een paar jaar op de Betuwse regioredactie had gezeten. Die nu de vaste volger is van NEC en daar weer veel energie van krijgt. Is onze Danny zo ziek? Wie bedenkt dit? Dat is niet eerlijk!

De volgende dag op de Duitse Autobahn hem proberen te bellen. Dat lukte niet. Logisch, die heeft wel wat anders aan zijn hoofd, vermoedde ik.

Daarom maar even zo, lieve Danny, via deze NSP-nieuwsbrief: sterkte jongen, we leven met je mee, waar we ook zijn!

 

RENZE LOLKEMA

Leeuwarder Courant