IN DE SPO(®)TLIGHT

Met een sportboek voor de klas

Het idee kwam van Willem Vissers (de Volkskrant). Vervolgens koppelde NSP-voorzitter Marco Knippen er een campagne ter bevordering van het lezen aan vast met de hashtags #gesigneerdboek en #ontlezingsoffensief. Circa 45 auteurs van sportboeken volgden. Onder hun volgers op Twitter verlootten ze een gesigneerd boek. Freelance-journalist Thomas Sijtsma (Het Parool en de Volkskrant) ging er zelf uit voorlezen.

Thomas Sijtsma leest voor in de klas

Hoe kwam je hierbij, Thomas?

,,Ik ken de schoolmeester daar, Romke Talsma, op basisschool De Springplanke in Engwierum, een dorpje met 600 inwoners in het noorden van Friesland. Mijn oma komt uit dat dorp. Romke wilde het boek gaan voorlezen, vertelde hij mij. Leuk idee, zei ik, maar dan doe ik het liever zelf.”

Om welke boeken ging het?

,,Ik had Het Beest meegenomen, dat gaat over Lieuwe Westra, een wielrenner ut Friesland, Het andere boek was Renner met rede, over Koen de Kort, ook een wielrenner.”

Hoe ging het?

,,Op een woensdagochtend ben ik voor de klas gaan staan. Romke hoefde daarom geen lessen voor te bereiden. De kinderen kregen eens geen taal en rekenen. Een gecombineerde klas met 16 leerlingen was het, van de groepen 6, 7 en 8. Voor de pauze heb ik wat verteld over journalistiek, over media, en ik heb natuurlijk voorgelezen.  Ik heb wel eerst aan het begin gevraagd hoeveel leerlingen ambitie hadden om de journalistiek in te gaan.”

En? 

,,Dat waren er drie. Aan het eind heb ik het nogmaals gevraagd, toen waren het er zes. Toch een verdubbeling. Dus toch iets bereikt daar.”

Wat stond er na de pauze op het programma?

,,Ze kregen de opdracht om de aanzet te maken voor het schrijven van een boek, de eerste alinea’s, het eerste hoofdstuk, naargelang hoe ver ze konden komen. Ik heb ze eerst aangegeven waarop ze moesten letten. In sommige gevallen was het resultaat verrassend. Er zat bijvoorbeeld een meisje bij dat een mooi persoonlijk verhaal schreef over het overlijden van haar hond.”

Hoe waren de reacties?

,,De interesse was groter dan ik had verwacht. Ook van andere scholen heb ik daarna nog een aantal reacties gekregen met het verzoek om hetzelfde te komen doen, uit Friesland en Utrecht onder meer. Ik vond het zelf ook leuk, eerst eens kijken wanneer het uitkomt.”

Welke sporten volg je als journalist?

,,Ik ben zelf triatleet, dus heeft die sport vanzelf mijn belangstelling. Zwemmen, wielrennen en schaatsen volg ik. Voor Het Parool ben ik reserve-Ajax-volger, in het geval Dick Sintenie niet beschikbaar is.”

Tevreden als freelancer?

,,Als freelancer krijg je best veel mogelijkheden om mooie dingen te doen.  De laatste jaren zie je de redacties krimpen, maar het aantal pagina’s neemt niet af. Dus is er een toenemende vraag naar verhalen van freelancers.”

Ook tevreden over de betalingen aan freelancers?

,,Er is altijd wel discussie daarover. Ik wil niet te veel klagen.”

 

HENK MEES