Nieuws

In het spoor van Zeeuwse sporters

Zeeland, de enige provincie zonder betaald voetbal, kent nog wel een wekelijks sportprogramma op tv: Omroep Zeeland Sport.  Om de Zeeuwse clubs en sporters te kunnen volgen, reizen de verslaggevers en cameramensen van Omroep Zeeland door het hele land, en soms verder. ,,Voor ons houdt Zeeland niet op bij de provinciegrens”, vertelt Jan-Jaap Corré.

Jan-Jaap Corré voor Omroep Zeeland op de tribune bij een KNVB-bekerwedstrijd van GOES

Sportliefhebbers in Zeeland hoeven op zondagavond nooit lang te wachten op hun tv-programma met regionale sport. In de carrousel-uitzending van Omroep Zeeland komt de sport vanaf 18.10 uur elk half uur voorbij. Gedurende 18 minuten is er dan aandacht voor drie evenementen.

 ,,Dat betreft meestal voetbalwedstrijden bij de amateurs en evenementen met Zeeuwse deelnemers, het NK atletiek bijvoorbeeld. We gaan ook wel eens de grens over, zo hebben we Rick van Drongelen gevolgd bij Hamburger SV.  Met een man of zeven à acht maken we het hele programma”, vertelt Jan-Jaap Corré., die allerlei rollen vervult. Hij is behalve als coördinator en presentator ook als redacteur en verslaggever actief voor de sportprogramma’s van Omroep Zeeland.

Voor het zondagavondprogramma zoekt Omroep Zeeland regelmatig de samenwerking met andere regionale zenders, met name bij uitwedstrijden van voetbalclubs in het noorden of oosten. ,,We wisselen regelmatig beelden uit. Bij de meeste wedstrijden waar we opnamen maken, gaat naast de verslaggever in de regel ook een cameraman mee. Een enkele keer volgen we de wedstrijd met een camjo. Voor het tv-programma op zondag is de verslaggever van het eerste item tevens de presenator. Voordat die wedstrijd begint neemt hij vijf teksten op, eerst een welkom, dan drie verbindende teksten en tenslotte om afscheid te nemen van de kijkers. Op deze manier kunnen we de presentatie vanaf locatie in beeld brengen.”

Tot eind vorig jaar kende Omroep Zeeland ook een talkshow op tv over sport, met steeds drie gasten, ‘De Derde Helft’. ,,Daar zijn we jammer genoeg mee moeten stoppen omdat de kosten van een externe studio en de samenwerking met het productiebedrijf te zwaar gingen drukken. Gelukkig is er nog wel geld voor ons programma op zondagavond. Niet elke regionale omroep heeft nog zo’n programma”, aldus Corré.

Voor de sport op radio en tv heeft Omroep Zeeland vier mensen in vaste dienst (3.6 fte). Daarnaast werkt een aantal freelancers mee aan de programma’s. Corré:  ,,In de nieuwsuitzendingen van Zeeland NU brengen we enkele keren per week achtergrondreportages, verdiepende verhalen, portretjes van sporters. Op zaterdag en zondag hebben we vier sportbulletins, op beide dagen om 12.15 en 17.15 uur. Soms zijn we ook de hele middag live op de radio. Dat is het geval als GOES en Hoek, onze hoogst geklasseerde ploegen in de Derde Divisie tegen elkaar spelen. Of voor de Kustmarathon, of de Vestingcross in Hulst.”

Omroep Zeeland hoeft voor de opnamen doorgaans geen rechten te betalen. ,,We lopen er wel eens tegen aan. Laatst nog, bij de Vestingcross in Hulst lagen de rechten bij Eurosport. Toen hebben we voor de beelden moeten betalen”, aldus Jan-Jaap Corré (37), die binnenkort de sport inruilt voor een andere specialiteit bij Omroep Zeeland. ,,Ik word eindredacteur online en journalistieke projecten. Een nieuwe, leuke uitdaging, na vijftien jaar sport bij Omroep Zeeland.”

HENK MEES

Bij de Zeeuwse Kustmarathon, een van de grootste sportevenementen in Zeeland.

 

Voor het programma ‘Onze Club’ bezocht Jan-Jaap Corré 110 Zeeuwse clubs in diverse takken van sport waarbij hij zelf ook actief was, hier bij het ringrijden, een traditionele Zeeuwse sport.