Nieuws

Drie dagen lang in de lucht

Een marathonuitzending van meer dan 72 uur op Omrop Fryslân rond Maarten van der Weijden is genomineerd voor de NL Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. Ook FC Rijnmond werd genomineerd, in dit geval met een programma dat geheel werd gevuld met een interview met Ahmad Mendes Moreira, de voetballer van Excelsior die het mikpunt van racisme was geworden.

In de uitzending ‘De Alvestêdetocht fan Maarten van der Weijden’ volgde Omrop Frylân continu live de zwemtocht op het traject van de Elfstedentocht. Dat gebeurde op alle platforms van de Friese omroep; op radio en tv, op liveblogs en met veel updates van de livestreams op social media. Méér dan een miljoen mensen volgden de radio-uitzending die ook op tv te zien was. Ook online werd een miljoen bezoekers getrokken.

,,Toen dit evenement er aan kwam, hadden we meteen zoiets van, ‘hier moeten we meer mee gaan doen’. Daarom hebben we er een omroep-breed evenement van gemaakt. Met vijftig tot zestig mensen, verslaggevers en techniek, zijn we drie dagen lang live gegaan, 24 uur per dag. Daarbij konden we ook gebruik maken van de camera die de NOS op de boot had geïnstalleerd”, vertelt Janjelle Ringnalda, eindredacteur Sport, Cultuur en projecten bij  Omrop Fryslân.

De inspanningen leverden de omroep het hoogste kijkcijfer van het jaar op. ,,Traditioneel scoren skûtsjesilen en kaatsen het best bij ons. Dat werd nu overtroffen”, aldus Ringnalda over het programma waarbij de diverse geledingen van de Friese regionale omroep samenwerkten.

Het Cambuur-journaal is het enige specifieke sportprogramma op Omrop Fryslân. Ringnalda: ,,We doen veel aan sport, vooral in de weekends, met live-reportages van wedstrijden waarbij Friese clubs of sporters zijn betrokken. Daarnaast maken we ook podcasts die goed in de smaak vallen. In het Cambuur-journaal kunnen we op zaterdag beelden laten zien van de wedstrijd van een dag eerder  in de eerste divisie. Dan kijken we met Sandor van der Heide, de assistent-coach, ook terug op de wedstrijd. Dat is een programma van tien minuten. Bij wedstrijden van Heerenveen hebben we zo’n mogelijkheid niet omdat we dan niet op tijd over de beelden kunnen beschikken.”

In het verleden had de Friese omroep nog wel een praatprogramma over sport met gasten in de studio. ,,Dat is komen te vervallen omdat de gedachte was dat we een breder publiek moesten bereiken, méér dan alleen de sportkijkers. Nu zijn nu toch weer of er mogelijkheden zijn voor een sportprogramma met gasten aan tafel.”


In de live-verslaggeving speelde het WK schaatsen afgelopen weekeinde een belangrijke rol. ,,We zijn met twee mensen in Hamar aanwezig geweest. In dat geval kiezen we voor reportages met een typisch Fries karakter, dan betrekken we bijvoorbeeld familieleden van de schaatsers erbij en hun trainers. Kortom, we zoeken op zo’n WK naar andere content dan de NOS levert. Dat lukt bij schaatsen altijd wel.”

HENK MEES