Nieuws

‘Gezondheidstest’ voor alle 120 schaatsverslaggevers wegens coronavirus

Een bijzondere accreditatievoorwaarde werd afgelopen weekend toegevoegd aan de toegang voor de media tot de schaatstempel Thialf. Alle 120 journalisten, fotografen en cameramensen dienden voorafgaande aan de finale van de ISU World Cup te onderwerpen aan een temperatuuropname. Dit alles ter voorkoming dat het journaille het coronavirus met zich zou meedragen naar de Mixed Zone of naar de interviewtafel.

Met een elektronische thermometer werd de temperatuur op het voorhoofd gemeten, alvorens de journalisten werden toegelaten tot hun werkplek. Bovendien moest een medische verklaring worden ondertekend, waarin onder meer gevraagd werd naar recente bestemming waar het coronavirus hard heeft toegeslagen, zoals China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en grote delen van Italië.

Verder de vraag of de desbetreffende persoon koorts heeft (gehad) en misschien in contact heeft gestaan met iemand die getroffen is door COVID-19.

Bij ondergetekende werd een zorgwekkende 34,5 graden gemeten en collega Luuk Blijboom was de situatie ronduit verontrustend: 34,2 graden. Desondanks kregen wij beiden zonder verdere vragen een accreditatie uitgereikt. ,,U komt van buiten. Dat heeft invloed op de temperatuurmeting”, sprak de zuster van dienst geruststellend.

In de perszaal verbaasde Lisette van der Geest zich over de gezondheidscontrole. Een week eerder, bij de WK allround & sprint in het Noorse Hamar, konden de mediavertegenwoordigers zó doorlopen. En nu ineens, tijdens het sluitstuk van het schaatsseizoen, werden de vaste volgers en journalistieke passanten ineens wel gecontroleerd.

Volgens Carl Mureau, perschef van de KNSB, is de gezondheidscontrole simpelweg verder uitgebreid naar de media. Sinds de wedstrijden in Calgary, Salt Lake City (WK afstanden) en Hamar zijn de schaatsers en teamleden al gemonitord. Vanwege de verdere toename in Nederland en Europa besloot de ISU de maatregelen uit te breiden naar de mensen die het vaakst direct met de schaatsers in aanraking komen: de media.

Voor zo ver bekend is niemand van de journalisten uit Nederland, Japan, Tsjechië, Duitsland of Japan de toegang tot Thialf geweigerd.

 

GERARD DEN ELT

Het formulier dat bij de wereldbekerfinale in Heerenveen door alle mediavertegenwoordigers moest worden ingevuld.