IN DE SPO(®)TLIGHT

Peter Wekking, hoofdredacteur VI

Wat betekent de coronapauze voor een weekblad als Voetbal International? Mede-hoofdredacteur  Peter Wekking zegt zich nog geen zorgen te maken. ,,We hebben een plan ontwikkeld dat er in voorziet voorlopig tot 6 april niét terug te hoeven in aantal pagina’s. We kunnen een interessant blad blijven maken.”

Wat deden jullie toen bekend werd dat er voorlopig niet wordt gevoetbald?

Peter Wekking, hoofdredacteur VI

,,In eerste instantie ben ik samen gaan zitten met Pieter Zwart met wie ik de hoofdredactie vorm. Vervolgens hebben we de verslaggevers er bij betrokken, daarna de online-redactie. Zo kreeg ons plan zoveel invulling dat we met vertrouwen de komende weken in kunnen gaan.”

Daarvoor hoef je niet terug te gaan in pagina’s?

,,Het blad behoudt, voorlopig tot 6 april, dezelfde omvang, 84 pagina’s, VI hoeft niet dunner te worden. De situatie dwingt ons er nu weliswaar toe, maar het komt goed uit dat we al een denkrichting waren ingeslagen waarin we meer het accent zijn gaan leggen op diepgang en achtergrond, om los te komen van de actualiteit.”

Wat bracht jullie daar al eerder toe?

,,Zo’n vier à vijf jaar geleden hebben we een substantiële inkrimping van de redactie moeten ondergaan. Helaas hebben goede redacteuren daardoor de redactie moeten verlaten. Dat dwong ons  vaker de diepte in te gaan.”

Vind je dat dat gelukt is?

,,Helaas is de actualiteit te vaak aangegrepen als excuus, dan was er weer geen tijd voor een bepaald achtergrondverhaal of om op onderzoek uit te gaan. Dat excuus bestaat de komende tijd niet. Laat het nu maar zien, heb ik gezegd.”

Krijgen we nu meer onthullingen in VI?

,,Dat kan ik niet op voorhand beloven, ik wil ook niet zeggen dat we te oppervlakkig zijn geweest. Ik denk wel dat we nu meer tijd krijgen om mooie onderwerpen verder uit te diepen.”

Bijvoorbeeld?

,,Nou, een club als Red Bull Leipzig spreekt momenteel tot de verbeelding, maar die club heeft daarvoor al een proces van elf jaar achter de rug, dat onbelicht is gebleven. Of Liverpool. Het komende kampioenschap van Liverpool is niet eens  verrassend als je de hele aanloop door de jaren heen schetst. Met zulke verhalen blijven we een interessant blad maken.”

Wat zal je in de losse verkoop kunnen merken?

,,Het is een feit dat onze losse verkoop behoorlijk door de actualiteit wordt beïnvloed. Daarom moeten we verrassende verhalen brengen. We kunnen ook nog niet voorzien hoe de situatie zich ontwikkelt bij de drukkerij en in de distributie.”

Wat zijn de gevolgen voor VI Pro, jullie onlinekanaal?

,,Het nieuwsaanbod voor online zal geringer zijn. Er zijn geen trainingen of oefenwedstrijden. We zullen voor VI Pro dus creatiever moeten zijn. Gelukkig bestaat VI al sinds 1965. Ons archief zit vol met prachtige verhalen, die ons bij gelegenheid steeds van pas komen, Een voorbeeld  daarvan is een prachtig verhaal met Rob Rensenbrink dat we twee jaar geleden al in het blad hadden staan. Daarin vertelt hij uitvoerig over zijn ziekte. Dat verhaal hebben we onlangs na zijn overlijden uit het archief getrokken en online gepresenteerd. Dankzij zulke verhalen kunnen we ook nu dagelijks een volwaardige VI Pro blijven brengen.”

HENK MEES