Nieuws

Geen coronavrees bij persconferentie

Met een persconferentie in de open lucht vielen vrijdag rond het middaguur de motoren stil bij wat de start van het formule 1-seizoen in Melbourne had moeten zijn. Honderden journalisten, fotografen en cameramensen vormden een grote kring, zij aan zij, rijen dik. De  coronavrees leek ver weg terwijl de organisatie uitleg gaf over de afgelasting van de Grote Prijs van Australië.

De media in een kring rond de vier organisatie-vertegenwoordigers in Melbourne. Vanaf links: director Michael Masi van autosportbond FIA, Andrew Westacott (ceo Australian Grand Prix Corporation), Paul Little (chairman AGPC) en Chase Carey (ceo F1) (Foto’s: Peter van Egmond)

De media in een kring rond de vier organisatie-vertegenwoordigers in Melbourne. Vanaf links: director Michael Masi van autosportbond FIA, Andrew Westacott (ceo Australian Grand Prix Corporation), Paul Little (chairman AGPC) en Chase Carey (ceo F1) (Foto’s: Peter van Egmond)

Alleen een overvliegende helikopter verstoorde de communicatie, kortstondig slechts. ,,Het geheel duurde zo’n 25 minuten. Iedereen was wel verbaasd over de gekozen locatie, buiten de paddock. Er moest namelijk ook ruimte zijn voor de Australische media die niet geaccrediteerd waren. Na korte statements werden er wel wat vragen gesteld, maar de antwoorden waren voorspelbaar. Het bleek opnieuw dat je van Liberty Media, de eigenaar van de races, en van de FIA, de autosportorganisatie, niet veel openheid of een mea culpa hoeft te verwachten”, vertelt Daan de Geus.

Als verslaggever van de Nederlandse website formule1.nl en het gelijknamige magazine volgde De Geus de ontwikkelingen in Melbourne van nabij. Op de website hield hij op een tijdlijn bij van wat er naar buiten kwam uit de diverse meetings en overleggen.

Daan de Geus één op één aan tafel met Max Verstappen bij de race in Brazilië vorig jaar . (Foto: Peter van Egmond)

De Geus: ,,Bij de aftrap van het raceweekend op woensdag was het nog stil. Ook nadat woensdag naar buiten kwam dat twee Haas-teamleden (en daar kwamen er later nog twee bij) en één van McLaren mogelijk besmet waren, in quarantaine geplaatst en getest zouden worden. Die communicatie kwam vanuit de teams. Volgens Christian Horner van Red Bull was er donderdagavond nog groen licht en wilde een meerderheid van de teams na een nachtelijke crisismeeting niet rijden. Die meerderheid ontstond nadat één of meer teams van gedachten waren veranderd. Op de persconferentie verklaarden Chase Carey en de organisatie dat het besluit gezamenlijk genomen was door de FIA en Formule 1. Vrijdagochtend had de lokale overheid al gesteld dat áls er geracet zou worden, dan alleen zonder publiek.”

De mediavertegenwoordigers werden in Melbourne niét getest op corona. De Geus: ,,Er waren wel voorzorgsmaatregelen getroffen. Bij Red Bull moesten journalisten op twee meter afstand van Verstappen en Albon blijven. Op donderdag, de mediadag, werden verschillende sessies voor cameraploegen geschrapt. Die mochten niet bij coureurs in de buurt komen. Voor de schrijvende pers was het fysiek afstand houden. Red Bull zette Verstappen in een partytent met lint ervoor, wij op afstand. Normaal sta je bij hem met z’n allen in een clubje om tafel, wat overvol kan zijn. Voor zover mij bekend is niemand van de media getest. Dit is ook niet publiekelijk aangeboden, ofzo. Naar mijn weten zijn donderdag uiteindelijk negen mensen getest onder wie de McLaren-man die het had en waarna veertien andere medewerkers in quarantaine zijn geplaatst.”

Het lopende nieuws uit Australië zorgde op de website van formule1.nl voor hogere bezoekcijfers  dan gebruikelijk overdag.  Ook na de afgelasting bleef De Geus nog enkele dagen in Australië. ,,Veel collega’s zijn eerder naar huis gevlogen. Ik ben hier gebleven om werk voor onze site en ons magazine te doen. Je weet natuurlijk nooit hoe het uitpakt. Rutte had vrijdag de grens kunnen sluiten in Nederland, dan hadden we allemaal een probleem gehad”, aldus Daan de Geus, die sinds 2010 voor Formule 1 werkt en inmiddels tussen de veertig en vijftig Grand Prixs heeft gevolgd.

HENK MEES