SCHOT VOOR DE BOEG

Brood en spelen

Dit blogje had kunnen gaan over de spannende titelrace in de Eredivisie. Over de strijd van Memphis Depay om het EK te halen. Over het prachtige wielervoorjaar dat van start zou gaan. Maar het gaat nergens over. Want er is niets.

Hoewel, nieuws is er altijd. Want over Memphis gesproken: dat EK gaat ‘ie halen. Geen probleem. Terwijl ik dit stukje tik, wordt bekend dat het toernooi is uitgesteld tot de zomer van 2021. Klein lichtpuntje dus in deze duistere tijden: Oranje hoeft één van zijn belangrijkste spelers straks niet te missen. Jeuj.

In de zoektocht naar meer lichtpuntjes, belandde ik via een tweet van Sjoerd Mossou in de livestream van een obscure wedstrijd in Bhutan, zo ongeveer de enige plek waar nog gevoetbald wordt. Verlekkerd klikte ik op de link, op zoek naar de oase. De stream haperde behoorlijk, maar daar was ‘ie dan echt: een groene grasmat. Ogenschijnlijk viesgroen kunstgras, maar dat interesseerde me nu even geen reet.

De stand verscheen bovenin beeld: Tensung FC stond op eigen veld met 3-5 achter tegen Paro United FC in de Bhutan Super League. Spektakel! Maar mijn timing was beroerd: de spelers liepen net van het veld af, de ruim 20.000 kijkers van de livestream in treurnis achterlatend.

Het kan ook zijn dat het net rust was, dat werd me niet direct duidelijk, maar het maakte niet meer uit. Ik was nu definitief gebroken. Het besef begon in te dalen. Voorlopig geen Eredivisie. Geen EK voetbal. Geen wielrennen. Geen tennis. Geen Formule 1. Zelfs Epke hadden ze van de rekstok getrokken net toen hij zich definitief voor de Olympische Spelen zou plaatsen.

Oh ja, de Spelen. Die zijn nog niet afgelast of uitgesteld. Nóg niet. Komt er überhaupt nog wel een sportzomer dit jaar? Niemand die het weet.

En toch is er iets om ons aan vast te klampen. Een strohalm. Want áls we ons straks weer iets vrijer mogen bewegen zonder serieuze risico’s, áls een klein deel van de bevolking weer een beetje ‘losgelaten’ kan worden, dan hoop ik toch dat er geluisterd wordt naar de oude Romeinen. Het volk wil brood en spelen. Brood hebben we gelukkig nog. Nu de spelen terug. Vermaak.

Laten we daarvoor duimen. Sportwedstrijden, desnoods zonder publiek. Mits Jaap van Dissel dat toestaat natuurlijk.

DAAN SMINK