IN DE SPO(®)TLIGHT

Patrick Delait over aanpassingen tijdens coronapauze

Sportredactie De Limburger zwermt uit   

Patrick Delait

In normale tijden telt dagblad De Limburger van dinsdag tot en met zaterdag acht sportpagina’s. Tijdens de coronapauze in de sport blijkt dat niet langer haalbaar. De helft van de sportredactie is nu op andere redactie-onderdelen aan de slag. Freelance-medewerkers worden veel minder ingezet. ,,Een teer punt voor onze freelancers”,  zegt Patrick Delait, chef sport bij De Limburger.

Hoe komen jullie deze periode door, Patrick?
,,Met acht sportpagina’s hebben wij een groot sportkatern als je dat vergelijkt met andere kranten. We maken gebruik van de kopij van het AD, maar het accent ligt toch op de Limburgse sport, met de vier Limburgse profvoetbalclubs en toppers als Max Verstappen, Tom Dumoulin, Mike Teunissen en Wout Poels. Ook in de eerste twee weken van de coronafase hebben we die acht pagina’s in stand kunnen houden. Toen bleek dat er toch te weinig werk overbleef, zijn we teruggegaan naar vier pagina’s per dag. Met onze eigen producties en de verhalen van het AD zijn die goed te vullen.”

Wat betekent die teruggang voor de bezetting op de redactie?
,,We werken met een sportredactie van elf mensen, inclusief twee eindredacteuren en ik zelf. Momenteel zijn er vijf verslaggevers uitgeleend aan andere redacties. Ivo Op den Camp doet nu economie, Roel Wiche zit in het speciale corona-team dat bij ons is opgezet, Hans Straus, onze clubwatcher van VVV, schrijft voor het zaterdag-magazine, Emil Visser komt even niet bij MVV maar covert de regio Zuid en Jimmy Leenders is van Roda JC verhuisd naar Noord-en Midden Limburg.

Hoe worden de clubs nu gevolgd?
,,Van de voetbalverslaggevers volgt Tim Geurts naast Fortuna Sittard nu ook de andere clubs. Maar we hebben de afspraak staan dat voor echt majeure zaken ook de vaste volgers kunnen worden ingezet.”

Jullie werken nu allemaal van huis uit? 
,,Ja, alleen de chefs, onder wie ikzelf, komen nog elke dag naar het hoofdkantoor in Sittard. Met de sportredactie hebben we elke dag om 10.15 uur een Skype-overleg. Voor nu werkt dat prima.”

Zijn de pagina’s nog interessant te houden?
,,We hebben nog best wat eigen verhalen kunnen maken die aardig zijn. Het streven is om elke dag een dragend eigen verhaal te maken. Dat lukt goed, met verhalen over doping en de paardenwereld onder meer. In een serie ‘In tijden van corona’ interviewen we sporters over hun ervaringen in deze periode. Daarnaast hebben we drie columns per week, van Ronald Waterreus op maandag, Ivar Hoekstra op zaterdag en ik schrijf er zelf een. Ook de opinie-spread die we elke week maken, loopt door. En we blijven natuurlijk doorgaan met ons paradepaardje, het zaterdaginterview, twee volle pagina’s met echt persoonlijke verhalen met topsporters, ook van buiten Limburg. Met al die elementen proberen we verrassend te blijven en ons herkenbare smoel te handhaven.“

Een opiniespread in het sportkatern, verrassend?  
,,De opinie ligt normaal op woensdag in de krant, maar is nu overgeheveld naar maandag, de enige dag dat we nog wel acht pagina’s hebben. Op de opinie staat mijn column ‘Bitterzoet’, een actuele opinie of achtergrond en lezersbrieven.” 

En online?
,,De afspraak is dat we elke dag voor 12 uur een actueel sportverhaal aanleveren, dat dan meegaat met de nieuwsbrief. Die afsprak hebben we los moeten laten. Maar alles wat we maken komt zo snel mogelijk online.”

Worden er nog freelancers ingezet?
,,Dat is een teer punt. Er schrijven zo’n vijftig à zestig freelancers voor de sportredactie Daar zitten veel medewerkers amateurvoetbal bij, van wie sommigen ook pagina’s redigeren. Onze clubs die op het hoogste niveau handbal of basketbal spelen, worden ook door freelancers gecoverd. Bij die groep mensen is veel werk weggevallen . De meesten hebben een vaste baan elders. Sommigen zijn met hun inkomsten afhankelijk van het werk voor de krant. Dan wordt het pijnlijk, want daar kunnen we als opdrachtgever ook niet bijspringen.”

Biedt deze periode meer mogelijkheden voor meer onderzoeksverhalen?  
,,Onderzoeksverhalen hebben altijd al onze aandacht. Nu de redactie is gehalveerd is daarvoor niet meer ruimte ontstaan. Het is voor mezelf wel een mooie gelegenheid om eens goed na te denken en een nieuw plan te schrijven over de invulling van het sportkatern en de inzet van verslaggevers. Zo nodigt deze periode ook uit tot reflectie.”

 

HENK MEES