Nieuws

Ontspanning

Eerst even een politiek en sociaal correcte beginzin maken:
Tijdens de coronacrisis is de sport totaal onbelangrijk.
Zo.
Hoewel…

Nog meer dan in normale tijden kan sport voor welkome ontspanning zorgen. Ik volg – als lid van de risicogroep (63 jaar) en een vrouw, die verpleegkundige in het ziekenhuis is – alles over het coronavirus, maar heb soms wel genoeg van wéér een andere viroloog in de praatprogramma’s of wéér een politicus die ter eigen eer en glorie bijdehand gaat zitten doen.

Dan is het lekker om tussendoor een half uurtje Ruud Gullit over zijn Italiaanse tijd te horen bij ‘Tussen de palen’ op Ziggo, of om naar de sympathieke toppers van nu, Virgil van Dijk en Frenkie de Jong, te kijken en te luisteren in de Fox-documentaire ‘In de voetsporen van…’ over hun tijd en de opleiding bij Willem II.

Ik pik op maandag en vrijdag ook altijd even het uurtje Veronica Inside mee. Over voetbal valt er momenteel nauwelijks iets te zeggen, maar de heren aan tafel nemen even de situatie in de hele wereld door. Vaak ongenuanceerd en kort door de bocht, maar wat maakt mij dat uit. Ik vind het ontspannend.

Je kunt trouwens van Johan Derksen zeggen wat je wilt, dat het lekker makkelijk is om van achter de tafel mensen de les te lezen en de nek af te snijden. Vorige week zat hij bij Jinek en vroeg hij de ook aanwezige, aalgladde Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra op de man af of hij besefte dat veel Nederlanders zijn baas Donald Trump ‘een onbeschaafde idioot’ vinden.


Ook best een lekker momentje, toch?


En dan zijn er nog de virtuele wedstrijden. Dertien wielrenners die op de hometrainer de Ronde van Vlaanderen rijden, Barney tegen Taylor op hun eigen dartsborden thuis en Kiki Bertens die op de computer haar titel van het WTA-toernooi in Madrid gaat verdedigen. Ik vind het interessant. Natuurlijk is het allemaal surrogaat, maar je moet toch wat? Het levert vaak ook nog een lekker bedrag op voor de bestrijding van de gemeenschappelijke vijand. En als je het niets vindt, kijk je toch niet?


Ik persoonlijk heb geen zin in herhalingen van hele voetbalwedstrijden. PSV-Benfica (0-0) bijvoorbeeld uit 1988, dat lijkt me zó saai. Anderen hebben er misschien wel plezier aan, prima toch? Ik realiseer me dat ik één wedstrijd waarschijnlijk wel helemaal zou kijken: Nederland-Brazilië, halve finale WK 1974. Is die eigenlijk al uitgezonden? Wie trouwens tips voor me heeft voor interessante en leuke documentaires of andere sportitems, ik hoor ze graag.

Zelf had ik eindelijk de tijd en het geduld om op Fox de vijfdelige ESPN-serie over de super-narcist OJ Simpson te bekijken. Totaal geen spijt van. Wat een ongelooflijk en ontluisterend verhaal! Uiteraard heb ik ook de – al door verscheidene collega’s in de kranten aangeprezen – twee realityseries over Sunderland op Netflix gezien. Het was genieten. Je kunt met één druk op de afstandsbediening de intro overslaan, maar ik heb ‘m steeds laten aanstaan, zó mooi.

Ik wist niet in welke divisie Sunderland momenteel zit, wilde dat ook niet weten en heb dus tijdens de laatste, beslissende wedstrijd op Wembley echt in spanning gezeten. Alsof de tijden van lang geleden – met enerverende livesport – even waren weergekeerd.

Hans Klippus

Tot slot, ik heb – ja, het wordt steeds gekker – ook meegedaan aan een sportquiz op internet, de ‘Met Het Bord Op Schoot Quiz’, waarbij sommige vragen door bekende sporters werden gesteld. Ik wil zeker in deze tijd niets verbergen (en dat zou waarschijnlijk ook niet lukken…), dus: ik werd slechts gedeeld 139e van de 206 mij verder onbekende deelnemers. Ik schaam me en ga volgende week voor de revanche.  

Zo kom ik de dagen dus wel door. Ik hoop jullie allen ook.

HANS KLIPPUS