IN DE SPO(®)TLIGHT

Ronald Bonestroo

Vissen naast fotograferen

 

Als kind al trok Ronald Bonestroo met zijn vader graag het water op, vissen op de Veluwerandmeren tussen Nijkerk en Elburg. Toen zijn werk als sportfotograaf stil kwam te liggen, besloot hij zich toe te leggen op zijn tweede baan. Met zijn bootje gidst hij hengelaars naar de meest geschikte visplekken. Pech voor hem dat vissen op roofvis in april en mei verboden is.

Visgids, doe je dat al langer, Ronald?

,,De laatste anderhalf jaar was ik dit al vaker gaan doen, vanaf de tijd dat ik minder werk kreeg voor bedrijfsreportages. Vissen en mijn passie delen met andere liefhebbers, doe ik graag. Toen de lockdown kwam, kon ik me er helemaal op toe gaan leggen omdat er minder te fotograferen viel.”

Wat houdt het in?

,,Ik heb een bootje van vijf bij twee meter. Daar is ruimte voor drie gasten, maar om het comfortabeler te houden, beperk ik het tot twee. Je moet natuurlijk wel anderhalve meter uit elkaar kunnen blijven. Mijn gasten kunnen me steeds voor een dag inhuren.”

Ronald Bonestroo

Kom je makkelijk aan klanten?

,,De klanten vinden míj. Wie een dagje meewil, is welkom. Ik ben nogal actief op Facebook, daar kunnen ze me zien met grote dikke vissen. Ze weten me daarom wel te vinden, ook vanuit België en Duitsland. Ik hoop dat ook zij snel weer kunnen komen.”

Wat, als er weer gesport mag worden?

,,Mijn werk bestaat normaal gesproken voor 70 procent uit sportfotografie. Veel voetbal, maar ook alle andere sporten. Dat doe ik als freelancer voor ANP Sport/Hollandse Hoogte. Als er weer gesport wordt, ligt daar mijn prioriteit.”

En nu, in de gesloten tijd voor het roofvissen?

,,Dat is even lastig. Nu heb ik helemaal niks. Ik heb twee kinderen die op de basisschool zitten en die mijn aandacht verdienen, want mijn vrouw heeft drie dagen per week een baan. En het is nu natuurlijk een geschikte tijd om de boot op te knappen.”

 

HENK MEES