SCHOT VOOR DE BOEG

Laat ons in Drenthe weer glimmen van troTTs! 

Hallo Corona! Om te laten zien hoe onderdanig ik ben, schrijf ik je naam vandaag met een hoofdletter. Misschien vind je het belangrijk om te weten dat ik dat met de griep nooit gedaan heb. Maar we moeten even ernstig praten.

Ik weet dat jij de baas bent in de wereld en beslist over leven en dood. Jij bepaalt of de economie draait of stilligt en of ik mensen die ik liefheb mag knuffelen. Je staat inmiddels minstens met 30-0 voor in deze wedstrijd...maar...

Al twintig jaar is de maand juni in m'n agenda geblokt. Familie en vrienden zeggen inmiddels uit zichzelf: ,,Dan kun jij zeker niet?" Juni is namelijk mijn TT-maand. Dán moet het gebeuren. Een grote berg werk waar ik ieder jaar weer tegenop zie maar ook met volle teugen van geniet.

In het TT Journaal komt alles samen wat ik in al die jaren heb geleerd. Op dát programma word ik het meest aangesproken, tot in het buitenland aan toe. Motorsportliefhebbers worden in ons land nou eenmaal niet bepaald verwend...op die laatste week van juni na. Maar jij Corona besloot dat het dit jaar niet zo mag zijn. Voor jou een lachertje misschien. Maar voor ons in Drenthe niet. 

Géén 165.000 motorliefhebbers naar Assen. Een strop van zeven miljoen euro voor het TT Circuit. En dat is meteen de helft van de begroting. Géén stadscentrum dat een week lang wordt overspoeld door feestgangers. En dat terwijl de horeca sowieso al piept en kraakt in deze tijd. Het blijft zelfs stil op de roemruchte TT-campings. En de plaatselijke sportclubs moeten het stellen zonder zakcentje. Om de clubkas te spekken verrichten zij jaarlijks veel hand- en spandiensten voor de TT. 

De gemiddelde Drent glimt van trots als het over 'hun' TT gaat. Het is denk ik het mooiste exportproduct dat we hebben. Volgens een rapport uit 2017 is de economische impact van het TT Circuit bijna 90 miljoen euro. Buiten de toegangsbewijzen gaat het dan over de horeca, vervoer, overnachtingen en detailhandel. Maar ook de beveiliging en schoonmaak pikken een flinke graankorrel mee. Nu weet ik dat jij in een wereld van miljarden leeft, Corona, maar mijn maag draait om van zo'n bedrag. 

Dus Corona...de wereld kruipt inmiddels voor je. We hebben je écht allemaal gezien en gevoeld. We hebben allemaal onze knopen opnieuw geteld. Zou je nu alsjeblieft weer een keer een Journaal over willen slaan? Zou je ervoor willen zorgen dat de papa's en mama's van gehandicapte kinderen hun kroost weer kunnen knuffelen? En opa's en oma's hun laatste dagen mogen slijten met iedereen die hen lief is?

Wij in Drenthe nemen ons verlies. De TT is verplaatst naar volgend jaar. Maar beste Corona, laat ons in Drenthe dán alsjeblieft weer glimmen van trots. Het staat ons gewoon goed! 

 

KARIN MULDER