Nieuws

Rik

Een geluk bij een ongeluk is dat we de tijd hebben om de docu-serie The Last Dance over de carrière van Michael Jordan te bekijken. Dick Advocaat is er lyrisch over en  Toon Gerbrands noemt het zelfs ‘verplichte kost voor elke kleedkamer en elke trainerscursus’. Ik zit gewoon thuis en kan steeds bijna niet wachten tot de volgende twee afleveringen op Netflix staan. Het is genieten.

Chauvinistisch als ik ben, ontdekte ik tot mijn grote plezier een piep- en piepklein Nederlands tintje aan het verhaal. Aflevering 5 begint met beelden voorafgaand aan een NBA All Star Game in de Madison Square Garden. Te zien is dat de grote vedetten - Jordan, maar ook Shaquille O’Neal, Grant Hill en de dan pas 19-jarige Kobe Bryant - elkaar in de kleedkamer ontmoeten en elkaar dollen. En wie zit daar gedwee in zijn clubshirt met nummer 45 het tafereel te bekijken? Rik Smits!

Natuurlijk wist ik dat die lange slungel (2.24 meter) uit Eindhoven een mooie, lange loopbaan bij Indiana Pacers in NBA heeft gehad, maar het is me destijds ontgaan dat hij zelfs ooit tot de crème de la crème van het basketbal, de All Stars, was doorgedrongen. Dan ben je dus een absolute topper. En verdien je het wat mij betreft om in aanmerking te komen voor een eerbetoon als de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Waar ik nu op zit te wachten, is een tv-interview met Rik Smits over die All Stars-wedstrijd met Jordan en zijn andere ontmoetingen met deze geweldenaar. Wie gaat dat doen? Graag! Het zal vast weer een paar heerlijke anekdotes opleveren. Dergelijke details maken deze documentaire zo fraai en uniek. Daar kan je er niet genoeg van te horen en te zien krijgen.

Hoe bijzonder was bijvoorbeeld dat onderlinge trainingspartij van Michael Jordan en de andere spelers van het befaamde Amerikaanse Dream Team  in de aanloop naar de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Het ging hard tegen hard, met een aantal héél gemene overtredingen. Er zijn opnamen van. Het werd net geen vechten. Er wordt beweerd dat het niveau van het spel op die middag in een lege zaal in Monte Carlo het hoogste was dat ooit in het basketbal werd bereikt. En dat bij een trainingspotje! Prachtig!

Als binnenkort alle afleveringen van The Last Dance op zijn, ga ik ze zeker nog een keer bekijken.

HANS KLIPPUS