SCHOT VOOR DE BOEG

Sporten, sporten, sporten!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar voor mij is zelf sporten de ideale oppepper in deze eentonige, kijksportloze crisistijd. Sporten heeft in normale tijden al een heilzame werking, maar nu des te meer. Zowel fysiek als mentaal knap ik op van een mooi rondje hardlopen of wielrennen door de polder. Liefst zou ik ook al weer een potje voetballen, maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Mark Rutte, de baas van ons land, schijnt zelf regelmatig naar de sportschool te gaan, zij het nu dus even niet. Vice-premier Hugo de Jonge maakt evenzeer een dusdanig fitte indruk dat hij vast en zeker aan sport doet. Alleen bij Martin van Rijn, minister van Medische Zorg en Sport, twijfel ik een beetje. De beste man heeft niet de sportiefste uitstraling en is niet de jongste. Anderzijds kom ik genoeg Martinnen van Rijn op de racefiets tegen, dus ik ga er maar even van uit dat ook hij weet dat je tot op late leeftijd kunt sporten én hoe belangrijk bewegen is.

Dat mag je van een minister van Sport toch wel verwachten, en anders gaat Joop Alberda hem dat komende week nog eens uitleggen. Want Alberda, las ik in de Volkskrant, gaat dinsdag bij de minister op bezoek. Dat doet hij mede namens Louis van Gaal, Erik Scherder, Sarina Wiegman, Bas van de Goor, Guus Hiddink, Epke Zonderland en tal van sportbonden. Hun oproep aan de politiek is simpel: neem sport en bewegen nou eens écht serieus. Juist nu. Ze publiceerden een pamflet (‘Bewegen. Het nieuwe normaal’), onder meer via paginagrote advertenties in het AD en de Volkskrant, om die boodschap kracht bij te zetten.

En nu mag Alberda, de voortrekker in deze, dus bij de minister langs. Het is misschien een illusie om te denken dat de politiek in deze crisistijd ineens de portemonnee gaat trekken om sport en bewegen te stimuleren, maar toch biedt deze actie een beetje hoop. Zoals het ook heel fijn is om te zien dat de sportjournalistiek zich roert om de overheid te laten inzien dat sporten om veel meer draait dan winnen (of eigenlijk niet eens draait om winnen).

Ik las de afgelopen weken sterke pleidooien van onder anderen Marijn de Vries en Willem Vissers, met als onderliggende boodschap dat sporten veel gezondheidsproblemen tegengaat, zowel fysiek als mentaal van aard. (Red. link naar Marijn de Vries en link naar Willem Vissers)

Nee, massaal (meer) gaan sporten lost geen coronacrisis op. Maar het zorgt er wel voor dat je meer aan kan. Zoals dokter Epke Zonderland wijs sprak bij de NOS: ,,Sport is een prachtig middel om ons weerbaar te maken voor chronische welvaartsziektes en het immuumsysteem krijgt ook een boost.” Opdat we het straks in plaats van over ‘testen, testen, testen’ weer over ‘sporten, sporten, sporten’ kunnen hebben.

Nu kan je tegenwerpen: meer sporten en bewegen, heb je daar nou de overheid voor nodig? Dat moet je toch gewoon zelf doen? Maar zo simpel ligt dat niet. Marijn de Vries in Trouw: Nu is gedragsverandering een van de moeilijkste dingen die er zijn. Dat kun je niet alleen. Daar moet hulp bij komen. En alle drempels moeten zoveel mogelijk worden weggenomen. Dus, wat mij betreft: de diëtist weer in het basispakket van de zorgverzekering. Net als de sportschool, elk basislidmaatschap van een sportclub en personal coaches. Maak ongezonde voeding duur en gezonde voeding goedkoop.

En begin bij kinderen. Geef ze gratis gezonde schoolmaaltijden, zodat ook kinderen in sociale achterstand een goede basis krijgen. Geef meer sport op school, door vakdocenten. Laat kinderen meer buiten bewegen tussen lessen door. Maak alle buitenschoolse sport gratis. En geef les over hoe je op een makkelijke manier gezond leeft.

 Daar lijkt me weinig tegenin te brengen. Toch vrees ik dat Alberda door minister van Rijn met een kluitje in het riet gestuurd wordt. Een tip daarom tot slot: neem Hugo Borst mee. Die peuterde bij de overheid al eens miljarden los voor de zorg en schijnt ook wel wat met sport te hebben.

 

DAAN SMINK
Bestuurslid NSP

 

Link naar colum Marijn de Vries 

Link naar column Willem Vissers