IN DE SPO(®)TLIGHT

Laurens ten Dam, hoofdredacteur Bicycling

‘Dit is uitgegroeid tot een job’


Als oud-wielrenner Laurens ten Dam via social media suggesties vraagt voor een verhaal in het magazine Bicycling volgen er al snel veel reacties. Het is zomaar een voordeeltje dat zijn bekendheid hem oplevert als hoofdredacteur van het magazine Bicycling. Hij doet nog wel meer, met de podcast, op YouTube, evenementen en wat zich verder aandient. 

Laurens, ben jij als hoofdredacteur van Bicyling meer dan de vlag die de lading dekt, méér dan het gezicht van een blad?

,,Ik ben er zeker nadrukkelijk bij betrokken. Ik lees, hoor, zie voel en ruik heel veel wielrennen. Dan denk je vanzelf ook steeds na welke verhalen interessant kunnen zijn voor ons blad. Welke thema’s aandacht moeten krijgen, welke trends ik zie.”

Een voorbeeld?

,,Nou, ik zag een paar jaar geleden al aankomen dat wedstrijden op gravel belangrijker gingen worden. Dat zie je nu ook gebeuren en heb je kunnen terugzien in ons blad.”

Is dit dagelijks werk voor jou?

,,Nee, dat niet. Maar bij veel van wat ik tegenkom en ervaar denk ik na of er een aspect aan zit dat het interessant maakt om over te schrijven. Ik schrijf ook verhalen, elke keer ook een eigen hoofdartikel. Daarover begin je dan al een tijd van tevoren na te denken, tot de deadline nadert en het verhaal geschreven moet worden.”

Hoelang doe je dit al?

,,Sinds 2017. In het begin, toen ik zelf nog reed, was het meer ceremonieel. Inmiddels is deze job aardig uitgegroeid. Eerst was het een kwartaalblad, nu verschijnt het vijf à zes keer per jaar. Ik ben altijd wel bezig, daar hoort ook het magazine bij. Dat is een ongoing proces.”  

Wat is Bicycling voor een magazine?

,,Het is de Nederlandse versie van een Amerikaans magazine. De beleving van het wielrennen staat centraal. Daar horen ook verhalen uit de koers bij. Ik lees de Amerikaanse bladen. Als ik daar een verhaal in zie dat interessant is voor ons, kunnen we dat meenemen. Ons blad wordt grotendeels door Nederlandse journalisten volgeschreven.”

Laurens ten Dam bij zijn laatste wedstrijd, de Ronde van Lombardije op 12 oktober 2019. (Foto: Marco Bertorello / AFP)

Moet jij als hoofdredacteur wel eens ingrijpen?

,,Rens Muller is onze eindredacteur. Samen met hem bepaal ik de onderwerpen. De schrijvers krijgen ons vertrouwen. Dan grijp je niet zo snel in.”

Je maakt ook postcasts en video’s.

,,Onze podcast die ik samen met Stefan Bolt maak is vorig jaar gekozen tot de beste in de categorie  sport. We komen al drie jaar steeds met de hoogste noteringen binnen. We hebben ook een YouTube-kanaal dat goed bekeken wordt. Met de podcast gaan we zeker ook aan de Tour aandacht besteden. Daar zal nog wel meer bijkomen tijdens de Tour.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

,,Ik heb geen plannen om over te stappen, naar Fiets of zo. Wat ik nu doe, vind ik gewoon leuk om te doen.”

 

HENK MEES