SCHOT VOOR DE BOEG

Hup Robben!

Het was wat mij betreft het beste sportnieuws in coronatijd, niet in de laatste plaats omdat niemand het zag aankomen. Ik ontving pushberichten van alle media met Het Grote Nieuws, maar kon het pas écht geloven toen ik dat door FC Groningen getwitterde filmpje keek waarin Arjen Robben zelf De Terugkeer aankondigde.

Of eigenlijk Een Poging tot De Terugkeer, maar dat is een detail waarop ik nog terugkom.

Het was vooral prachtig om te zien hoe niet alleen een club, een stad of een competitie, maar een hele bedrijfstak kan opleven van het simpele nieuws dat een ex-voetballer weer gaat voetballen. Al zegt dat ook direct alles over deze speler, want ik doe hem tekort door het over ‘een’ ex-voetballer te hebben. Arjen Robben uit Bedum is er één uit duizenden. Uit miljoenen zelfs, want hij hoort bij de besten uit onze voetbalhistorie.

En nu blijkt zijn carrière dus nog geen historie te zijn, maar krijgt ‘ie nog een bijzondere toegift. Zoals Groningen na die aankondiging van zaterdagmiddag ineens het epicentrum van Nederland voetballand was, zo zal de club dat komend seizoen nog veel vaker zijn. Begrijpelijk dat directeur Mark-Jan Fledderus zei dat hij wel kan stoppen: een betere speler gaat hij toch niet meer halen.

Duizenden extra seizoenkaarten werden al verkocht, de club gaat hier op alle fronten vrucht van plukken. De buitenspeler motiveerde zijn terugkeer met een reden die het verhaal nog mooier maakt: hij wilde in deze moeilijke tijd zo graag wat voor zijn geliefde ‘FC’ doen. Clubliefde, het bestaat nog. Eigenlijk is het daarmee sowieso al een succesverhaal, ook al probeerde Robben de euforie een beetje te temperen: hij is nog minstens zo blessuregevoelig als voorheen. Eerst maar eens zien of hij heel blijft.

Die toch best belangrijke nuance ging natuurlijk verloren, zo groot was de vreugde bij iedereen die van voetballen houdt. Ik had daar ook last van en wil er nog steeds niet aan denken dat hij uiteindelijk misschien geen minuut zal spelen.

In de voetbalpodcast van het AD ging Maarten Wijffels nog wat verder. ,,Robben volgend jaar in een jokerrol mee naar het EK? Waarom niet”, hoorde ik hem zeggen. Zijn collega Sjoerd Mossou viel hem bij: ,,Ik kan me niet voorstellen dat Robben dat EK zelf niet een beetje in zijn achterhoofd heeft, met zijn karakter.”

Ik sluit me van harte bij dat idee aan. Een beetje optimisme in deze zware tijden. Ik herinnerde me ineens een interview dat ik in 2013 met Robben had en zocht het stuk nog eens op. De laatste zin in dat verhaal uit de mond van Robben, over stoppen als voetballer:  ,,Ik zeg voor de grap weleens: ‘ik heb door blessures bijna de helft gemist, dus ik kan nog wel tot mijn veertigste door.”

Zie je wel! Dat was geen grap.

Daan Smink

Bestuur NSP

https://www.nu.nl/voetbal/3376141/robben-wil-niet-schijnheilig-doen.html