SCHOT VOOR DE BOEG

Football Leaks

Met rode oortjes en stijgende verbazing heb ik op zaterdag 3 december in NRC al die bizarre details gelezen die zijn opgenomen in de contracten van onze voetbalsterren. Volstrekt onverantwoorde bedragen, crimineel aandoende belastingconstructies, ongehoorde randvoorwaarden. We dachten het al, maar nu weten we het zeker: de voetbalwereld is definitief gek geworden.

De publicaties zijn in alle opzichten beangstigend. Hoe heeft de voetbalwereld het kunnen laten gebeuren dat zaakwaarnemers zo’n waanzinnige greep op de sport hebben kunnen krijgen. En – belangrijker - hoe pakken we hen hun machtspositie weer af? Maar bijna even beangstigend vind ik het feit dat ‘ene John’ geheime informatie van 18,6 miljoen documenten met een omvang van 500.000 Bijbels in handen heeft kunnen krijgen en daar vervolgens mee heeft kunnen leuren.

Gelukkig schrijft NRC ook helder over ‘de bron’ van al die informatie en geeft het verhaal inzicht in de afweging of het wel verantwoord was om met deze informatie aan de slag te gaan. Het kan natuurlijk niet anders dan dat het hier gaat om wereldwijd gehackt en/of gestolen materiaal. In tegenstelling tot de geheime Amerikaanse militaire info die Bradley Manning (nu Chelsea Manning) op WikiLeaks heeft gezet, staan contractgegevens van spelers van Real Madrid, Fenerbahçe, Feyenoord, Vitesse, Austria Wien en Southampton nu eenmaal niet op één server.

Ook lijkt wel vast te staan dat ‘bron John’ - of één met hem samenwerkende man, die NRC introduceerde als Loboezov - heeft getracht om het voetbalmakelaarskantoor Doyen voor 300.000 euro af te persen. Met betaling van dat bedrag had Doyen een einde kunnen maken aan de al op internet verschenen lekken (zoals de contracten van FC Twente). Doyen schakelde echter de politie in en betaalde niet. Het gevolg daarvan kan nu zijn dat alle twaalf media van het samenwerkingsverband European Investigation Collaborations de verbijsterende publicaties alleen maar hebben kunnen doen omdat ze een wraakactie zijn van een afperser, die zijn geld niet heeft gekregen. Het zijn dus géén acties van een goedbedoelende klokkenluider.

Uiteindelijk maakt het niet meer zo veel uit. Bekend is bekend en het is aan de voetbalwereld om er nu iets goeds mee te doen.

Jan Hermen de Bruijn
Bestuurslid NSP