SCHOT VOOR DE BOEG

Het wringt, het piept en het kraakt....

Hoeraaa! Het is oktober 2019. Trots maakt organisator Thijs Rondhuis, op het hoogste punt van Drenthe - 48 meter boven NAP -, bekend dat het Nederlands kampioenschap wielrennen volgend jaar in Wijster wordt verreden. De VAM-berg heeft een metamorfose ondergaan.  

De vuilnisbelt, die al jarenlang werd beklommen in de Ronde van Drenthe, is sinds oktober 2018 toegankelijk voor alle wielerliefhebbers. En daar wordt nu gretig gebruik van gemaakt. Een beetje extra aandacht voor de Drentse puist kan geen kwaad.  

Maar dan wordt het maart. Corona. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, worden tot 1 september verboden. Van de wielerkalender is niets meer over. En alles wat commercieel 'moet' staat nu strak achter elkaar gepland. Het NK wordt al snel in de koelkast gezet. Om de pijn te verzachten volgt meteen de toezegging dat het NK volgend jaar sowieso in Drenthe is.  

[

Maar dan kondigt premier Rutte aan dat op 1 juli de corona-maatregelen versoepeld worden. In het weekend van 21 tot en met 23 augustus komen de beloften, elite-mannen en elite-vrouwen toch naar Drenthe voor de strijd om het rood-wit-blauw. ,,Vooral voor beloften en vrouwen is het belangrijk om zich in dit kleurloze corona-seizoen te kunnen tonen", laat de wielerunie weten. Organisator Rondhuis, de KNWU, gemeente, provincie en vertegenwoordigers van de veiligheidsregio bedenken een strak 'corona-plan'.  

Niet een plan waar de vreugde vanaf spat. Dagelijks worden er 250 toeschouwers uit de regio op een afgesloten terrein toegelaten. Gasten, renners en publiek krijgen allemaal hun eigen looproute en hun eigen parkeergelegenheid zodat ze strikt van elkaar gescheiden kunnen blijven. Het parcours heeft een lengte van slechts 7,3 kilometer. Dat zou zo'n dertig rondjes met zestig beklimmingen van de VAM betekenen. Een week voor de Tour-start zullen de renners gedisciplineerd in hun teambubbel moeten leven. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om te voorkomen dat collega's besmet raken. ,,De veiligste koers van Europa", noemt Rondhuis het NK in de pers. Maar op voorhand niet bepaald "de leukste koers van Europa", gok ik.  

Het is moeilijk om het goed te doen in deze tijd. Wie weet hoe het wél moet mag het zeggen. Met het toenemend aantal besmettingen staat alles en iedereen op scherp. Een klein zuchtje tegenwind is al genoeg om het NK op te blazen. En niemand zal het de organisatie kwalijk nemen. Het wringt, het piept en het kraakt...in de hele wereld...maar zeker ook in Wijster...  

KARIN MULDER

bestuurslid NSP