SCHOT VOOR DE BOEG

Spektakel met Van Gaal

Er is op een sportredactie weinig leuker dan met z’n allen speculeren en discussiëren over wie de nieuwe bondscoach gaat worden. Maar dit keer is het toch wat ingewikkelder om tot een lijstje serieuze kandidaten te komen.

Sinds zondag ga ik voor Louis van Gaal. En dat heeft niks te maken met het feit dat Van Gaal voor het journaille altijd spectaculaire verhalen oplevert. Heus niet. Echt niet.

Eerst even een stapje terug: zoveel realistische opties zijn er niet om Ronald Koeman op te volgen bij het Nederlands elftal. De ene trainer is nog niet klaar op clubniveau, de ander allang gestopt en de volgende heeft inmiddels iets te veel deukjes opgelopen. Een buitenlandse bondscoach dan maar? Dat ligt niet voor de hand, al sloot KNVB-directeur Nico-Jan Hoogma die optie niet op voorhand uit.

Gelukkig was daar zondagavond nieuws uit onverwachte hoek: Louis van Gaal had de NOS verteld dat hij er serieus over zou gaan nadenken indien hij benaderd wordt. Die optie zagen weinig mensen aankomen, Van Gaal was immers gepensioneerd.

Probleem opgelost! Gauw vastleggen voordat Truus ingrijpt. Nou vooruit, toch even een paar ‘maren’. Want als je het over Van Gaal hebt, dan schijn je het ook altijd over zijn nukken te moeten hebben.

Wil de KNVB niet juist iemand die de koers van Koeman voortzet? Van Gaal is wel Van Gaal. Hij zal altijd zijn eigen stempel op een team willen drukken. Hoe stevig is dat stempel en zitten KNVB en spelers daar wel op te wachten?

Tweede ‘maar’: Met Van Gaal krijg je niet alleen de trainer Van Gaal, maar de ‘totale mens’ Van Gaal. En die is naast een fantastische trainer nogal dwingend en belerend. Zitten de KNVB en de spelers daar wel op te wachten?

Ook in dat kader: is Van Gaal met zijn 69 jaar niet te oud; heeft hij nog wel feeling met de huidige generatie voetballers?

En zo zullen er in Zeist ongetwijfeld nog meer twijfels op tafel komen als de naam Van Gaal besproken wordt.

Maar dan moeten ze misschien even teruggaan naar het WK 2014, het laatste eindtoernooi waarop Oranje aanwezig was én schitterde, tegen alle verwachtingen in. Met Van Gaal als buigzame trainer die zichzelf (niet voor het eerst) opnieuw uitvond.
Die Arjen Robben zelf liet bepalen wanneer hij met de groep meetrainde.
Die enkele uren voor die legendarische 5-1 tegen Spanje vrouwen en kinderen van spelers in het hotel toeliet ter ontspanning.
Die een on-Van Gaalse countertactiek toepaste, simpelweg omdat die het beste bij deze spelersgroep paste. (Zoals Koeman ook de speelwijze van het beschikbare spelersmateriaal liet afhangen…)
Die Dirk Kuijt zelfs als linksback goed liet presteren.
Die Wesley Sneijder zo wist te prikkelen dat die na jaren zijn topniveau weer haalde.

Die Ron Vlaar de beste verdediger van de wereld liet lijken.
Die Robben een rol gaf die hem naar een hoger niveau dan Messi bracht.
Die…

Nou ja, mijn punt is duidelijk. Van Gaal dus graag.
Dan krijgen wij die spectaculaire persconferenties er gratis bij. Maar dat is bijzaak. Echt waar.

DAAN SMINK