SCHOT VOOR DE BOEG

Video als toverwoord

Midden op de redactievloer van NU.nl ligt een verslaggever op de grond. Iemand die even moet bijslapen? Of is hij flauwgevallen na het zien van een paar bloedige nieuwsfoto’s? Allebei onjuist. Hij ligt plat op zijn buik, maar zijn handen zijn in bedrijf. De telefoon wordt stevig vastgeklemd en de blik is gefocust op het beeldscherm.

Hier is een redacteur bezig met een mini-cursus ‘filmen met je mobiele telefoon’. Even verderop staat een andere redacteur met zijn iPhone een collega te filmen en interviewen. Een beetje onwennig, maar dat is logisch. Dit zijn tekstredacteuren die nieuws maken voor NU.nl en daar regelmatig voor op pad gaan. De één naar politiek Den Haag en de ander naar De Kuip of Thialf. Nu leren ze een andere tak van sport. Niet om  er hun pen of toetsenbord voor in te ruilen, maar om veelzijdiger te worden. 

Nieuwsconsumenten kijken online steeds meer video en mediabedrijven geloven er commercieel ook in. Dus wordt er tijd, geld en energie gestoken in het opleiden van redacteuren om naast tekst ook video’s te produceren. Uiteraard heb je voor bepaalde items ervaren cameramensen of camjo’s nodig. Maar in veel situaties levert een goed geschoten filmpje met de  mobiele telefoon ook een prima en nieuwswaardig item op. De beeldkwaliteit van deze camera’s is de laatste jaren enorm toegenomen en de verslaggever ter plaatse kent het onderwerp als geen ander. Eén plus één is dan twee. Bovendien zijn de filmpjes doorgaans snel geschoten, want de bezoekers van NU.nl verwachten korte items. Bij een filmpje langer dan twee minuten haken ze vaak af.

Natuurlijk is dit een proces met hobbels – veel redacteuren zijn tenslotte gewend (en opgeleid) om teksten te schrijven. Maar het enthousiasme neemt toe. Zeker als ze merken hoe mooi de combinatie tussen tekst en video soms uitpakt. Of gewoon doordat ze de voordelen van hun veelzijdigheid zien.

NU.nl is natuurlijk niet het enige medium waar video momenteel het toverwoord is. Betekent dit dat geschreven teksten op den duur gaan verdwijnen uit de journalistiek? Dat verwacht ik niet. Het zal wel steeds meer hand in hand gaan. Het kladblok in de ene en de telefoon/camera in de andere.

 

Daan Smink
Bestuurslid NSP