SCHOT VOOR DE BOEG

Het goede voorbeeld....

Op magistrale wijze soleert wielrenner Julian Alaphillipe naar de wereldtitel in Italië. De medailles worden niet persoonlijk uitgereikt. Maar de renners uit de top drie hangen zelf hun eigen medaille om hun nek. Ook pakken ze zelf de bloemen van het erepodium en zijn ze allemaal voorzien van een mondkapje van de UCI met een mooie regenboog...

Karin Mulder


Maar dan komt het. Het begint met de ellebogen van de bobo’s... Zij schuren nog even langs de top drie. Waarom in vredesnaam? Vervolgens schudt de sympathieke Belg Wout van Aert zijn collega’s Alaphilippe en Hirschi de hand. Huh? Dat doet toch niemand meer? En voor de foto kruipt het trio nog lekker even tegen elkaar aan. Op het moment dat Van Aert voorstelt om nog even een kiekje zonder mondkapje te maken, schakelt de regie snel weg.

Ook op de podiumfoto bij het WK tijdrijden voor vrouwen ontbreekt het mondkapje. De dames staan knus met z’n drietjes op het hoogste schavot.

Na afloop van de voetbalwedstrijd tussen FC Emmen en Willem II zie ik de trainer van de Drenten,  Dick Lukkien, uitgebreid de hand schudden van de vierde official om hem te bedanken. Want?

Ik ben zelf niet roomser dan de paus hoor. En de provincie Drenthe, waar ik woon, lijkt met een inhaalslag bezig. Ik moest drie weken geleden lachen om de strikte Duitse coronaregels op het TT Circuit. Bij de strijd van de Duitse toerwagens moest ik van mondkapje wisselen als ik me van de ene bubbel naar de andere bubbel wilde verplaatsen. Bij Duitse regels heb je geen keuze.

Ik vind dat topsporters best het goede voorbeeld mogen geven. Minister Grapperhaus wordt terecht aangepakt als hij de regels aan z’n feestlaarzen lapt, de horeca krijgt een vette boete als ze over de schreef gaan. En topsporters die in de schijnwerpers staan moeten het goede voorbeeld geven....niet alleen voor de schone schijn maar ook omdat het coronavirus geen onderscheid maakt tussen regenboogtruien en andere shirts...

 

KARIN MULDER

Bestuurslid NSP