SCHOT VOOR DE BOEG

Smullen met bijsmaak

Het was een sportweekend om van te smullen. Net als een week eerder, na de ‘monumentale’ zege van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen.

Op zaterdag verloor wielrenner Wilco Kelderman de roze trui, en zo het zicht op de Giro-eindoverwinning. Ajax declasseerde VVV met 0-13, de grootste uitslag ooit in de eredivisie.

Een dag later zag Kelderman met zijn eerste podiumplek in een grote ronde ‘een droom uitkomen’. AZ, drie dagen eerder nog stuntend in Napels, gaf voor de vijfde keer op rij een voorsprong in de slotfase weg, in evenzoveel competitieronden. En Lewis Hamilton schreef voor de 92e keer een Grote Prijs op zijn naam, een recordreeks.

Marco Knippen

Van domper naar primeur, van toch nog hoogtepunt naar een recordreeks – het kon dus niet op. Normaal gesproken zou het tot een ontlading van emoties hebben geleid, in het stadion, aan de finish of op het circuit. Nu was het stil, of werden slechts surrogaatgeluiden geproduceerd.

Corona deed zich dus voelen, ook in de drie grote sporten waar de stekker nog niet uit is uitgetrokken. Zo gaf het Kelderman een verwarrend gevoel, een huldiging op een hermetisch afgesloten plein zonder publiek. Zat covid-19 PSV met drie coronagevallen onder basisspelers, waarvan Vitesse in eigen huis profiteerde (2-1). En had de 245e aflevering van El Clásico een wel heel surrealistisch karakter, gezien de aanwezigheid van – zo telde AD-correspondent Edwin Winkels – slechts 265 aanwezigen in een normaal gesproken tot de nok toe gevuld Camp Nou. In dat uitgestorven stadion kreeg Barcelona bovendien ook nog eens klop van aartsrivaal Real Madrid, waarna de VAR het bij verliezend coach Ronald Koeman moest ontgelden.

Dat de fans het allemaal niet van dichtbij konden meemaken, berooft de topsport van zijn charme, maar onderstreept het bestaansrecht van de sportjournalistiek. Meer dan ooit doen beeldregistratie, verslaggeving en fotografie ertoe, illustreren de kijk- en luistercijfers en de oplagewinsten van kranten.

Het is een lichtpunt in de duisternis, niettemin. Want laat de nieuwe werkelijkheid alsjeblieft het oude normaal niet al te lang verdringen.

MARCO KNIPPEN
Voorzitter NSP