SCHOT VOOR DE BOEG

Om te kotsen... 

Sorry boze mensen op Facebook! Sorry dat ik een reportage heb gemaakt over een voormalig topsporter die, door corona, tot vier keer toe op het randje van de dood lag. En, boze Facebook-vrienden, nog bedankt voor de warme reacties... 

"Och gussie...heb jij de mannengriep gehad?", "Weer zo'n acteur", "Ben je ziek geworden van het paniekzaaien?", "Wat gebruikte hij buiten het sporten om, om fit te blijven? Anabolen? Ongetwijfeld" en "Weer zo'n mediastunt!"

Karin Mulder

Ik maakte namelijk een televisieportret van Patrick Nahafahik uit Assen. Ooit de nummer drie van de wereld als het gaat om aerobics. Fysiek een alleskunner. Een combinatie van lenigheid, explosiviteit en kracht. En die kracht had hij het afgelopen jaar meer nodig dan hem lief was. 

Hij lag bijna acht weken in coma na een coronabesmetting. Z'n moeder Ali moest de artsen smeken om haar zoon nog niet los te koppelen van de hart-long-machine. En dat heeft zijn leven gered.  Openhartig deelden moeder en zoon hun verhaal voor mijn camera. Tot vier keer toe moest Ali afscheid nemen van haar enige kind. "Ik heb gezegd: 'Je moet wel knokken Pat, je moet wel knokken'".

Het verhaal zat me uiteraard hoog. Sommige dingen moet je eerst blijkbaar van dichtbij 'voelen' om te realiseren hoe ernstig het is. In juli zonden we zijn verhaal uit en in oktober ging ik nog een keer terug. Na een intensief revalidatie-traject van maanden was Patrick inmiddels weer aan het werk. Hij heeft nog tachtig procent van z'n longcapaciteit over en met koud weer heeft hij pijn in z'n handen en z'n schouders. Maar bovenal is hij intens gelukkig met wat hij nog wél kan. 

Zijn verhaal werd flink gedeeld op Facebook. Maar toen ik de reacties onder het verhaal las, schaamde ik me kapot. Ik was degene die, tot twee keer toe, Patrick had gevraagd om zich kwetsbaar op te stellen. Z'n moeder werkte mee met de beste bedoelingen. Vooral om andere mensen te waarschuwen. "Dit gun je niemand", zei ze uit de grond van haar hart. En dan - als beloning - kregen ze deze reacties op Facebook. Om te kotsen. Ik had er een steen van in m'n buik. Het liefst zou ik er zelf van alles onder willen zetten. Maar het leidt nergens toe. Sterker nog. Mensen die het voor Patrick opnamen op Facebook, zorgden voor nóg meer kruit in het vat. De reacties van de 'tegenstanders' werden alleen maar lelijker.

Ik weet dat het allemaal niet nieuw is. Maar tóch moet ik het kwijt Jullie mogen best een andere mening hebben. Maar wat jullie niet mogen is 'mijn gast' afzeiken. Dat vind ik namelijk om te kotsen. En aangezien jullie reacties alleen maar lelijker worden als ik er op reageer. Doe ik het via deze column!  

Boze Facebookers, jullie zijn boos op de hele wereld behalve op jezelf. Maar hoe kun je nou zo lelijk doen tegen iemand die gevochten heeft voor z'n leven en er wonderwel bovenop gekomen is? Ik kan geen enkele reden verzinnen...

KARIN MULDER
Bestuurslid NSP